#CovRoMD

Derulat în perioada mai-iulie 2020 ca răspuns la pandemia de COVID-19, proiectul a adus împreuna într-o redacție virtuală ziariști de la EURACTIV.ro, Hotnews, Report.md și din rețeaua PressHUB. Peste 120 de articole, interviuri, reportaje și analize comparative au fost produse în cadrul proiectului #CovRoMd.
De asemenea, patru webinarii au abordat teme de interes pentru ziaristi.

Rețeaua PressHub.ro, care reunește 27 de publicații, majoritatea locale sau regionale, care vor fi conectate, prin intermediul PressHub.ro, cu report.md din Republica Moldova și susținute, prin abordarea din perspectivă europeană, de EURACTIV.ro. Organizatiile media partenere vor lucra într-o redacție virtuală în care vor participa ziariști din presa locală și națională, din România și Republica Moldova. Subiectele abordate vor acoperi în principal aspecte legate pandemie, nevoi identificate la nivelul comunităților locale, regionale, naționale, adesea manifestate ca fenomen, acțiuni de răspuns la criza coronavirus, dezinformarea, sistemul public de sănătate și buna guvernare, precum și, mai specific, achizitiile publice și modul în care economia se confrunta cu aceste provocări.

“Cu scopul de a răspunde provocărilor aduse de noul coronavirus documentării jurnalistice la fața locului și deservirii comunităților locale, unele izolate, Freedom House Romania și Digital Bridge Association au adus împreună o rețea de presă locală,  națională și internațională formată din PressHub, report.md din Republica Moldova, HotNews.ro și EURACTIV.ro”, a spus Cristina Gușeth, director Freedom House România, odată cu lansarea proiectului, duminică, 3 mai, când este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei.

“Sperăm în felul acesta să contribuim la o informare cât mai documentată, care să aducă nevoile comunităților locale, regionale, naționale, în atenția și pe agenda autorităților centrale și europene”, a adăugat reprezentanta Freedom House România.

Organizatiile media partenere vor lucra într-o redacție virtuală în care vor participa ziariști din presa locală și națională, din România și Republica Moldova. Subiectele abordate vor acoperi în principal aspecte legate pandemie, nevoi identificate la nivelul comunităților locale, regionale, naționale, adesea manifestate ca fenomen, acțiuni de răspuns la criza coronavirus, dezinformarea,  sistemul public de sănătate și buna guvernare, precum și, mai specific, achizitiile publice și modul în care economia se confrunta cu aceste provocări.

În condițiile în care multe redacții lucrează din biroul de acasă, documentarea la firul ierbii rămâne pentru noi un standard extrem de important. Reportajele curajoase pe care le fac jurnaliștii report.md exprimă realități de pe teren și ne va fi util să fim conectați într-o redacție virtuală, pentru a expune unui public mai larg nevoile comunităților și fenomene pe care presa din afara țării le cunoaște prea puțin sau aproape deloc. Este foarte importantă colaborarea pentru noi, ziariștii din diverse spații geografice, pentru a păstra nealterate standardele profesiei, mai ales în aceste vremuri în care jurnalismul trebuie să facă față zvonisticii, manipulărilor, dezinformărilor și deformărilor de tot felul”, spune Vitalie Călugăreanu, redactorul-șef al publicației report.md, din Republica Moldova.

Redacția virtuală România – R. Moldova este cadrul mai larg de colaborare în care se derulează inițiative comune de răspuns rapid mass-media în pandemia generată de SARS-CoV-2. Proiectul “CovFACTS#notFAKE – The Emergency newsroom – Infodemic Lie Detector” a demarat la 1 mai 2020, pentru o perioadă de trei luni și este finanțat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un Program al German Marshall Fund of the United States, prin Coronavirus Fast Response Fund.

 

Webinar cu Nicolae Țîbrigan despre propaganda rusă și chineză proiect #CovRoMD 1

Webinar Fact Checking cu Raluca Radu Director al Departamentului de Jurnalism UniBuc

Social Media si SEO aspecte practice pentru jurnalisti

 

#CovRoMD Webinar pe Achiziții Publice cu Vali Tudora

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta
de Sud
(Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

„Pentru mine, experiența proiectului a fost excelenta: în primul rând, am învățat să lucrez într-o echipă. Deși nu ne aflam în aceași cameră, ne-am întâlnit on-line și am lucrat ca o echipă unită. În al doilea rând, am invățat să moderez un talk show on-line și să iau interviuri de la distanță.”

Carmen Dumitrescu

„Venirea împreună a mai multor ziariști cu experiență a generat brainstorming-uri intense și câteva articole foarte bune”

Bogdan Neagu

Redactor-șef EURACTIV.ro, unul dintre editorii coordonatori în #COvRoMd

”În ultimii ani, din intenții nobile, statul român a cheltuit sute de mii de euro pentru crearea unui spațiu informațional comun între România și Republica Moldova. Au fost organizate înturiniri cu editorii și patronii de presă ba la Chișinău, ba la București. Din cauza birocrației și din motive politice, rezultatul a fost nul. Noi însă, am reușit! Prin proiectul #CovRoMD, am reușit să creăm o redacție virtuală din jurnaliști de pe cele două maluri ale Prutului, care a funcționat perfect. Și am reușit să mai demontăm un mit – acela că subiectele despre Republica Moldova „nu se vând” în România (și invers). Materialele jurnaliștilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului #CovRoMD, au fost accesate masiv de internauții români (peste 50%), fiind vorba de zeci de mii vizualizări și sute de distribuiri per articol. De asemenea, au fost preluate de mass media din România, au generat discuții în spațiul public și, în consecință, sprijin românesc pentru spitalele din Moldova.”

Vitalie Călugăreanu

Report.md