Register

40 de europarlamentari cer eliberarea ziaristei Khadija Ismayilova

La inițiativa Monicăi Macovei, 40 de europarlamentari au cerut președintelui Ilham Aliyev și ministrului justiției din Azerbaijan eliberarea imediată a Khadijei Ismayilova, ziaristă de investigații a postului Radio Europa Liberă și a organizației Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Khadija a fost arestată în 5 decembrie 2014, la Baku.

„... acuzațiile i-au fost aduse a doua zi după publicarea unui document de 60 de pagini în care șeful administrației domnului Aliyev critica dur activitățile doamnei Ismayilova. Toate publicațiile internaționale descriu arestarea ziaristei ca fiind motivată politic de investigațiile ei privind condcerea azeră și implicarea jurnalistei în apărarea drepturilor omului”, se arată în apelul europarlamentarilor.

 

„Ca membru al OSCE și al Consiliului Europei, Azerbaijan trebuie să își respecte angajamentele internaționale și de aceea cerem:
- eliberarea imediată a doamnei Khadija Ismayilova și a oricărui alt jurnalist reținut în mod abuziv:
- un proces echitabil, care să respecte garanțiile procedurale adecvate și drepturile fundamentale ale persoanei suspectate și acuzate;
- ridicarea interdicției ei de călătorie;
- încetarea campaniei de intimidare dusă contra doamnei Ismayilova, în calitatea ei de reporter de investigație în decursul anilor;
- o recunoștere mai puternică a libertății presei în Azerbaijan, jurnalismul de investigație fiind necesar într-o societate democratică.”

Semnează:

Monica MACOVEI

Dennis DE JONG

Miroslav POCHE

Tomas ZDECHOVSKÝ

Gerben-Jan GERBRANDY

Petras AUSTREVICIUS

Helga STEVENS

Claude ROLIN

Jana ŽITŇANSKÁ

Molly SCOTT CATO

Traian UNGUREANU

Elisabetta GARDINI

Marietje SCHAAKE

Ana GOMES

Therese COMODINI CACHIA

Klaus BUCHNER

Sandra KALNIETE

Michaela ŠOJDROVÁ

Josef WEIDENHOLZER

Salvatore Domenico POGLIESE

Csaba SÓGOR

Keith TAYLOR

Roberts ZĪLE

Mark DEMESMAEKER

Isabella ADINOLFI

Marco AFFRONTE

Laura AGEA

Daniela AIUTO

Tiziana BEGHIN

David BORRELLI

Fabio Massimo CASTALDO

Ignazio CORRAO

Rosa D’AMATO

Eleonora EVI

Laura FERRARA

Giulia MOI

Piernicola PEDICINI

Dario TAMBURRANO

Marco VALLI

Marco ZANNI

Marco ZULLO

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Cei care au câștigat și-au confirmat mai târziu valoarea
Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.
Serinela Spătărelu este director al Ziare.com, laureat al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2003

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate