Register

Unde sa aprinzi o LUMÂNARE pentru PRESA? La VII sau la MORTI? Aceasta-i întrebarea! - Petrisor OBAE (TJA2004)

Acum o săptămână, m-am întâlnit la Mănăstirea Bârsana, în colț de țară, prin Maramureș, cu Brândușa Armanca.

„Aprind o lumânare și pentru presă”, mi-a spus.

„La Vii sau la Morți?”, am întrebat.

S-a amuzat. Nu știu unde a aprins lumânarea, dar sunt sigur unde aș fi aprins-o eu.

Copleșiți de interese politice, economice, cu spectrul concedierilor deasupra capului, există (încă) jurnaliști care se încăpățânează să-și facă onorabil meseria. Și cred că sunt mai mulți decât am fi tentați să credem la prima vedere, sub bombardamentul masiv și toxic dinspre instituții influente și dinspre publicul dezamăgit.

Acum zece ani, când eram premiat la concursul Tânărul Jurnalist al Anului, presa era cu gâtul sub piciorul guvernării PSD.

Puține erau locurile în care se putea „evada” și am avut norocul să lucrez la unul dintre acestea – Capital.

De altfel, articolul pentru care am primit premiul îl avea ca subiect pe Dragoș Șeuleanu, șef al radioului numit de PSD.

Însă chiar și în presa „cucerită” de guvernanți, ziariștii erau conștienți de situația care îi sugruma profesional, exista o solidaritate – da, sună pompos acum – de breaslă. Nu eram rupți între „băsiști” și „antibăsiști”.

Premiul venea ca o validare, din partea unui juriu respectat și acceptat. 

Între timp, presa aproape a capitulat.

Solidaritatea de care am amintit este o glumă, iar ziariștii s-au implicat alături de patroni în războaiele acestora.

Au căzut într-o capcană periculoasă. Una semnalată admirabil de Ion Cristoiu, într-o propoziție de lipit în redacții: „Spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer între ei”, a scris într-un editorial.

Chiar și așa, există încă jurnaliști, cred că nu puțini, care își respectă meseria și încearcă să se descurce onorabil.

Îi întâlnim și în zone unde tentația greșită de generalizare ne-ar face să punem ștampila pe toată echipa.

În situația de acum, un premiu este mai mult decât o validare, este o încurajare.

O „rezistență” va exista întotdeauna și merită semnalată. Nu o „rezistență” pentru bravadă, ci una mai simplă, care pornește din conștiința lucrului făcut corect și onest. Și util.

Dacă ajungeți la o biserică, aprindeți o lumânare pentru presă! La Vii! Încă.

 Petrișor OBAE


Petrisor OBAE, acum editor și fondator al publicației de succes Pagina de Media, a fost Tânărul Jurnalist al Anului 2004 la secțiunea Media-Publicitate.

În acel an, la această secțiune au mai fost nominalizați Alexandra Bădicioiu de  la Cotidianul, Cristian Ghinea de la Dilema Veche, Teodora Migdalovici și Alexandru Anghel de la Jurnalul Național.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate