Register

„And now… Christine... ăăă... Ad ...ăăă ... Adbai, Uaslui City” - Cristina HURDUBAIA, laureata TJA in 1998, anuntata de amb. James Rosapepe

Aveam 21 de ani, și când am fost anunțată la telefon că mă aflu printre cei zece finaliști ai concursului Tânărul Jurnalist al Anului (prima ediție - 1998) am crezut că e o glumă făcută de o colegă, singura care știa că am trimis reportajul la Freedom House România.

A fost primul premiu din cariera mea de jurnalist din cele peste zece luate de-a lungul a aproape 20 de ani de presă.

Și primul pas în evoluția mea ca jurnalist, pentru că după o lună m-am mutat de la Monitorul de Vaslui la Monitorul de Iași, considerat atunci etalonul presei din provincie. 


Bucureștiul m-a speriat.

Când am venit să îmi ridic premiul, am jurat că a doua oară nu mai calc pe aici, însă, viața m-a adus singură în Capitală, fără să-mi propun vreodată asta.

La gala de premiere (fiind și cea mai mică, din ce îmi amintesc, ca vârstă), când mi-a venit rândul, toată lumea - inclusiv Iosif Sava care era prezent acolo - a râs cu hohote.

Ambasadorul SUA de atunci, James Rosapepe, cel care mi-a înmânat premiul, s-a chinuit câteva minute până a reușit să pronunțe cumva numele meu.

A ieșit cam așa:

And now … Christine ... ăăă ... Ad ...ăăă ...Ad ...ăăă ... Adbai, „Uaslui City!”


De atunci au trecut – Sfinte - 17 ani. 


Mulțumesc, Freedom House România!


Reportaj incomod despre lumea halatelor albe
 

În spital?
Doamne, e balamuc curat!

de Cristina HURDUBAIA
Monitorul de Vaslui
Luni, 7 iulie 1997 

(...) Ferice de cei ce nu au ajuns la spital zilele trecute. De la intrare simți un miros care îți întoarce stomacul pe dos. 

„E de la Morgă, de unde să fie? Li s-au stricat frigiderele și sunt trei morți pe care nu i-a mai luat nimeni de aici.” (...)

Tot la parter, lângă Morgă, se află... bucătăria.

Oricum mirosul „preparatelor” din oalele imense nu se mai distinge de cel al cadavrelor aflate, de acum, în putrefacție.”

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Să arătăm şi ceea ce nu se vede, şi ceea ce nu se spune
Întâlnirea cu jurnalişti din întreaga ţară, fiecare reprezentând, în concepţia mea idealistă, centre de rezistenţă în acest domeniu, edificat în ultimii ani tot mai mult pe nisipuri mişcătoare, a fost ca o pilulă miraculoasă care nu m-a vindecat de pesimism, dar mi-a întărit credinţa că nu e corect faţă de noi să abandonăm să arătăm şi ceea ce nu se vede şi ceea ce nu se spune.
Ligia Voro de la TV Târgu Mureș este laureată a programului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Tîrgu-Mureş – Analize la suprapreţ

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate