Register

Ministerul Educației aduce în legalitate licitația pentru MANUALE DIGITALE

Jurnaliștii HotNews reclamaseră impunerea unei cerințe de calificare nelegale

Decizia Ministerului Educației de a reduce de aproape 10 ori cuantumul cifrei de afaceri impus drept condiție de calificare la o licitație arată importanța monitorizării achizițiilor publice.

În cadrul secțiunii „Dosare de Achizitii”, parte a proiectului „Combaterea Fraudei în Achizițiile Publice”, jurnaliștii HotNews au descoperit că o cerință de calificare la licitația pentru manuale digitale era ilegală, impunând o cifră de afaceri cu mult peste pragul legal.

 Cerința formulată de Centrul Național de Evaluare și Examinare, organism aflat în subordinea ministerului care nu duce lipsă de experți în achiziții, încălca legea și avea toate datele unei condiții restrictive ce scotea din competiție majoritatea covârșitoare a editurilor.

Vineri, 25 aprilie 2014, la numai trei ore de la chestionarea de către HotNews a Ministerului Educației și ANRMAP cu privire la legalitatea cerinței, Centrul Național de Evaluare și Examinare publica în SEAP o erată prin care reducea substanțial valoarea impusă privind cifra de afaceri.

De exemplu, în documentația de atribuire inițială, o firmă putea participa la licitația pentru achiziționarea noilor manuale de Comunicare în limba română pentru clasa I doar dacă avea o cifră de afaceri medie între 2011-2013 de minimum 11.000.000 lei (circa 
2.5 milioane euro). După semnalarea ilegalității, cuantumul a fost redus la 1.372.213 lei (circa 309.000 euro).

Aceasta arată că, dacă achizițiile publice sunt monitorizate permanent, cu profesionalism, de jurnaliști și societatea civilă, există mai multe șanse ca astfel de „erori” să fie descoperite din timp și să nu-și producă efectele - calitate scăzută a lucrărilor, serviciilor ori bunurilor achiziționate de autorități, licitații cu dedicație, etc.


Revenirea Ministerului Educației asupra acestei condiționări nerezonabile și ilegale este un precedent de succes pe care se poate sprijini un sistem funcțional de monitorizare a achizițiilor.


Freedom House România                                                                        
Expert Forum


Proiectul „Combaterea Fraudei în Achizițiile Publice” este implementat de Freedom House România cu sprijinul financiar al Comisiei Europene  prin „Programul de prevenire și luptă contra criminalității” – Direcția Generală Afaceri Interne.
Secțiunea „Dosare de Achiziții”, realizată în parteneriat cu HotNews, este o platformă pusă la dispoziția publicului pentru transparentizarea procesului de achiziții și monitorizarea unor dosare importante aflate pe rolul instanțelor, fără a reprezenta poziția oficială a Comisiei Europene. 


Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Programul IJC a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate