Register

Atacul asupra statului de drept continua

Un grup de ONG-uri au adresat o scrisoare Comisiei Europene (document atasat) în care se solicită reevaluarea respectării de către România a criteriilor de la Copenhaga și un mecanism de monitorizare mai ferm în ceea ce privește statul de drept.

ONG-urile semnatare: Freedom House România, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timișoara, Centrul Român de Politici Europene.

Parlamentarii nu mai fac obiectul Codului Penal în ceea ce privește corupția și abuzul în serviciu. Acest lucru submineaza principiul constituțional al egalității în fața legii. Efectele imediate ale acestei prevederi vor fi că toate investigațiile aflate în curs se vor opri, toate procesele aflate în asteptare se vor încheia, și toți parlamentarii condamnati vor fi eliberați. Conform DNA, 28 de parlamentari se găsesc în ultimele două situații.

Conflictul de interese a fost decriminalizat: primarii, parlamentarii, miniștrii, și funcționarii publici nu mai fac obiectul conflictului de interese, iar actele administrative, precum contractele de achiziții publice, sunt scutite de efectele legale ale acestei infracțiuni. In acest fel, resurse publice enorme rămân neprotejate într-o țară unde conflictul de interese este un fenomen răspândit. Conform Agenției Naționale de Integritate (ANI), intrarea în vigoare a acestei prevederi va invalida investigațiile împotriva a 25 de parlamentari și 79 de aleși locali găsiți în conflict de interese (aceasta excluzându-i pe funcționarii publici).

În alte cuvinte, dintr-o perspectivă generală, 10% dintre parlamentari vor fi beneficiarii prevederii în favoarea căreia au votat ieri.

Descarcă ataşamente:

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate