Register

Monica MACOVEI: La Vilnius se va recomanda si liberalizarea vizelor pentru Moldova

Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE din care face parte si Acordul aprofundat de liber schimb. Decizia politică, formal, se ia la Vilnius, dar din punctul meu de vedere, ea este deja luată: s-au încheiat negocierile, și numai o catastrofă să se întample până atunci ca să nu se parafeze aceste documente foarte importante la Vilnius. Și, sigur, la Vilnius se va recomanda și liberalizarea vizelor pentru Moldova, care sper să se întâmple în 2014, o dată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere si a celui de liber schimb. În opinia mea, este foarte important să intre în vigoare în timpul mandatului acestei Comisii Europene.
Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Europarlamentarul Monica Macovei afirma faptul că: "(...) Remarcăm din partea Rusiei o mișcare politică ce s-a intensificat de un an încoace. Noi am cerut ca forțele armate să fie înlocuite cu poliție civilă, de exemplu. În schimb, prezența armată in Transnistria s-a întărit. Remarcăm o serie de declarații provocatoare, se vorbește de graniță, etc."
*Europa Libera: Si scopul care ar fi? Împiedicarea Moldovei de a se alătura UE?*ă
*Monica Macovei*: "Dacă nu acest lucru, atunci Rusia sigur dorește să obțină cât mai mult pe alte fronturi. În orice caz, Transnistria este un joc mare. Să ne uităm și la Ucraina și la Georgia. Aud în ultimele luni aici: "Am pierdut Ucraina și Georgia. Nu vrem să pierdem Republica Moldova". Vorbim aici de democrație, de valorile europene. Dar eu nu cred că sunt pierdute aceste țări. Trebuie ca UE să meargă mai departe. Eu cred că nu trebuie sa renunți niciodată când ai astfel de idealuri." 

Interviul poate fi citit integral aici.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate