Register

Monica MACOVEI cere eliminarea vizelor pentru Republica Moldova, dacă raportul CE din iunie va fi pozitiv

Monica MACOVEI, europarlamentarMonica MACOVEI, europarlamentarÎntr-o intervenţie în Parlamentul European, Monica Macovei a cerut finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, astfel încât acesta să poată fi parafat la summitul de la Vilnius din noiembrie 2013. Europarlamentarul român a cerut Comisiei Europene să facă o declarație în acest sens cu ocazia Consiliului de Cooperare de la Luxembourg din 25 iunie.

De asemenea, Monica Macovei a cerut ca la summitul de la Vilnius din noiembrie să fie anunțată și eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, în cazul în care Chișinăul va obține un Raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

Comisia trebuie să evalueze la sfârșitul acestei luni implementarea ultimei faze a Planului de Acțiune pentru liberalizarea vizelor.

„Republica Moldova este foarte importantă pentru Uniunea Europeană și nu vrem să se piardă în hățișurile tranziției de la comunism spre democrație; (...) vrem ca democrația și bunăstarea să se instaleze ireversibil în Republica Moldova”, a spus Monica Macovei, preşedinte al delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova.

Un eventual anunț privind eliminarea vizelor sau finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE ar însemna un câștig politic semnificativ pentru noul guvern pro-european al lui Iurie Leancă instalat în 30 mai la Chișinău, după criza politică din aprilie, care putea compromite, ori amâna pentru multă vreme, angajamentul pro-occidental al Republicii Moldova.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate