Register

Ucraina nu-si respecta angajamentele privind protejarea libertatii de exprimare

„Guvernul ucrainean nu și-a respectat promisiunile privind protejarea libertății de exprimare, iar corupția și standardele etice foarte joase distrug media în Ucraina,” arată un Raport Freedom House dat publicității în  2 decembrie 2013. Sunt astfel puse la îndoială angajamentele guvernului de a permite ucrainenilor să se exprime liber și presei să funcționeze ca un instrument eficace de veghere asupra autorităților și business-ului.  

Anul 2013, în care Ucraina a deținut președinția OSCE, s-a dovedit un an al oportunităților ratate, susține David J. Kramer, președintele Freedom HouseAnul 2013, în care Ucraina a deținut președinția OSCE, s-a dovedit un an al oportunităților ratate, susține David J. Kramer, președintele Freedom House„Nu numai că guvernul nu face suficient pentru protejarea jurnaliștilor și a unei prese libere, dar menține și sub cont
rol strict peste o mie de publicații”, a declarat David J. Kramer, președintele Freedom House, cu ocazia lansării raportului. „Anul 2013 trebuia să fie un an al succeselor pentru Ucraina, mai ales că a deținut președinția OSCE, dar s-a dovedit în schimb unul plin de oportunități ratate. Favorizarea libertății de exprimare necesită voință politică, iar aceasta voință a lipsit cu totul.”

„Autoritățile trebuie să le permită cetățenilor să se exprime liber. Guvernul trebuie să promoveze transparența acționariatului și să iasă din afacerile de media”, a mai spus Kramer.  

Raportul enumeră câteva din problemele legate de media și libertatea de exprimare din Ucraina.

„Spre deosebire de legislația de înaltă calitate, implementarea acesteia e deficitară. Cetățenii pot să-și exprime liber punctele de vedere, să obțină și să disemineze informații, dar accesul lor către o presă liberă și pluralistă și către informațiile publice deținute de autorități este inadecvat. Condițiile de muncă nu sunt suficient de sigure pentru a le permite jurnaliștilor să lucreze în siguranță, iar remediile pentru încălcarea drepturilor ziariștilor sau atacarea acestora nu sunt eficace. Mass-media, în special televiziunea, sunt pline de reclamă mascată
, fiind dificil pentru telespectatori și cititori să distingă care știri sunt reale și care nu. Posturile TV jonglează permanent cu presiunile politice și economice. Acceptarea standardelor jurnalistice este nesatisfăcătoare, iar comisiile etice sunt ineficace”, se mai arată în raport. 

Mai multe detalii privind Raportul Freedom House privind libertatea de exprimare în Ucraina în 2013:

One Step Forward, One Step Back: An Assessment of Freedom of Expression in Ukraine during its OSCE Chairmanship

 

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate