Register

În ajun de Vilnius, Comisia Europeana propune liberalizarea vizelor pentru Moldova

Kiev, ocazia ratatăKiev, ocazia ratatăPrin presiunile exercitate de Rusia „întreg sistemul occidental de valori este în pericol”, arată editorialul ziarului Financial Times. 

Occidentul trebuie să găsească metode de a răspunde agresiunii Moscovei. După ce, la presiunea Rusiei, a renunțat să mai ofere Ucrainei perspectiva aderării la NATO în 2008, Occidentul pare să fi pierdut și o a doua șansă de integrare a unei națiuni cu 46 de milioane de locuitori. Politicile Occidentului trebuie regândite urgent, adaugă Financial Times, care folosește cuvinte grave pentru a descrie situația creată de Rusia pe continentul european:

„Agresiunea rusă asupra Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Armeniei făcută numai din pricina ambiției acestor țări de integrare în UE, contestă regulile de după Războiul Rece în care țările au permisiunea de a face propriile alegeri în mod suveran. Dacă Rusia are drept de veto nu doar în privința alianțelor defensive [respingerea dorinței Ucrainei de a adera la NATO în 2008, la summitul de la București], dar și asupra aderării la anumite grupuri comerciale, atunci întreg sistemul occidental de valori este în pericol.

Ziarul britanic arată că UE trebuie imediat
„să revitalizeze Parteneriatului Estic. Acest lucru ar trebui să implice consolidarea legăturilor cu societatea civilă, precum și relaxarea restricțiilor de viză pentru a permite mai multor cetățeni și studenți de a experimenta viața în Occident . Acestea pot fi singurele forțe capabile să preseze elitele pentru a face reforme.”
Miting pro-european la Chișinău, 3 noiembrie 2013Miting pro-european la Chișinău, 3 noiembrie 2013Miercuri, în ajunul summitului de la Vilnius, o veste bună a venit de la Comisia Europeană care a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din Republica Moldova.
„Sunt încântată să propun abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, care dețin un pașaport biometric”, a declarat Cecilia Malmström, Comisarul european pentru Afaceri Interne. „Țin să felicit autoritățile moldovenești pentru eforturile pe care le-au depus în a implementa reformele și pentru realizările obținute. Posibilitatea de a călători în Uniunea Europeană fără vize va facilita contactul „de la om la om” și va consolida legăturile de afaceri și socio-culturale între UE și Republica Moldova.”

Informații suplimentare:

FINANCIAL TIMES: Occidentul trebuie să gasească metode pentru a răspunde la agresiunea Moscovei (timpul.md)

National: Veste bună de la Bruxelles pentru moldoveni! Eliminarea vizelor pentru țările UE, tot mai aproape! 

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Cei care au câștigat și-au confirmat mai târziu valoarea
Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.
Serinela Spătărelu este director al Ziare.com, laureat al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2003

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate