Register

Valentin MIRCEA despre contractul dintre Loterie si Novomatic: Este periculoasa combinatia "pozitie dominanta-contract pe termen lung-exclusivitate"

Parteneriatul dintre Loteria Romana si grupul austriac Novomatic semnat, vineri, pe o perioada 15 ani in domeniul videoloteriei ar putea ridica mai multe probleme de concurenta. "Pe scurt, combinația poziție dominantă-contract pe termen lung-exclusivitate este una periculoasă - închide practic piața și elimină, în timp, concurenții furnizorului care beneficiază de un astfel de contract", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Mircea, specialist pe probleme de concurenta, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei. Acesta explica pe larg care sunt toate semnele de intrebare pe care le ridica un astfel de contract din punct de vedere al respectarii regulilor de concurenta.
Valentin Mircea precizeaza ca astfel de contracte nu sunt interzise în mod automat, dar pot ridica probleme atunci când sunt încheiate cu o firmă care este dominantă pe piață, adica are o cotă de piață mai mare de 40%, și cand sunt exclusive, adica nu presupun sau nu permit existența mai multor contracte de același tip. Un exemplu este furnizarea sistemelor de tip video-loterie de la mai mulți furnizori, în același timp. Problema care ar putea aparea este că prin durata lungă a contractului este împiedicată intrarea pe piață a unor firme concurente cu furnizorul care a semnat contractul pe termen lung.

Pentru a putea fi totuși permise, contractele exclusive pe termen lung (în accepțiunea Comisiei Europene ”termen lung” înseamnă mai mult de 5 ani) trebuie să fie justificate de necesitatea realizării unor investiții foarte mari și ar trebui să fie legate de perioada de amortizare a acestor investiții, a precizat Mircea Valentin. 

Comisia Europeană a emis în această privință Orientările privind restricțiile verticale - disponibile aici. 

Conform pct.146 din aceste orientări: ”În cazul unor investiții majore, specifice unei relații contractuale, se poate justifica o obligație de neconcurență care depășește cinci ani. O investiție specifică relațiilor contractuale ar putea fi, de exemplu, instalarea sau adaptarea unui echipament de către furnizor, atunci când acest echipament poate fi utilizat ulterior numai pentru producerea de componente destinate unui anumit cumpărător. Investițiile generale sau specifice unei anumite piețe care se referă la capacități (suplimentare) nu sunt considerate, în mod normal, investiții specifice unei relații contractuale”.

Potrivit lui Mircea Valentin, trebuie notat că nu rezultă, pe baza informațiilor disponibile, că Novomatic ar crea un produs cu totul și cu totul nou, special pentru Loteria Română, așa că nu ar fi vorba de o investiție specifică ci de una generală. În acest caz, durata contractului nu poate depăși 5 ani.

Citește articolul aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate