Register

VOICULESCU și MENCINICOPSCHI: condamnați la 5, respectiv 6 ani de închisoare cu executare pentru corupţie

La patru ani de când a fost trimis în judecată, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar cunoscutul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.
Imediat după pronunţarea sentinţei, Dan Voiculescu a postat pe blog „un scurt mesaj“. „Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc – şi ştiu cât de mult îmi place lupta: să nu-şi facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN  Decizia de azi in dosarul Telepatia reprezinta o nedreptate“.  

Profesorul Mencinicopschi a declarat joi că este o victimă colaterală, iar dacă până acum a avut încredere în justiţie, acum lucrurile s-au schimbat. Mai mult, profesorul a ţinut să precizeze că decizia instanţei reprezintă o „mare eroare”.   „Nu s-au vândut terenuri şi clădiri, ci acţiuni care au fost evaluate conform legii, institutul nu  a fost vândut. Eu nu am semnat niciun act cu preţuri. Institutul a fost scot la privatizare de A.D.S. conform unei hotărâri de guvern. S-a făcut o licitaţie, dacă nu ar fi venit nimeni la licitaţie, institutul ar fi putut fi vândut pentru un leu. Eu nu am participat la licitaţie. Nu ştiu câte firme au participat la licitaţie pentru că nu era treaba mea, vindea A.D.S.-ul, nu vindeam eu. Actele erau legale, că dacă nu erau legale nu le acceptau, A.D.S.-ul, Fisc-ul”, a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.   De asemenea, acesta a precizat că nu avea afaceri cu Dan Voiculescu, cu care nu a vorbit nici măcar despre politică.

Judecătorii au mai decis ca toţi condamnaţii să înapoieze Ministerului Agriculturii peste 60 de milioane de euro.    Separat Dan Voiculescu este obligat să înapoieze statului 135.000 de euro, bani ce reprezintă contravaloarea a 19 milioane de acţiuni ale ICA donate de omul de afaceri fiicei sale, Camelia. De asemenea, instanţa a pus sechestru pe mai multe conturi ale omului de afaceri printre care unul deschis la BRD în care se află suma de 15 milioane de lei.   Lui Dan Voiculescu i-au fost interzise şi mai multe drepturi civile pe o perioadă de 3 ani de la ispăşirea pedepsei.

Citeste mai mult aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate