Register

Cristina GUSETH: Publicul din Germania este foarte sensibil la teme precum corupție și stat de drept

Cristina GUSETH, Director Freedom House RomâniaCristina GUSETH, Director Freedom House RomâniaAlegerile legislative din Germania, programate pe 22 septembrie, au impact asupra proiectului european și, implicit, asupra statelor membre. Ce impact vor avea asupra României? EurActiv.ro a cerut câteva opinii referitoare la acest subiect, din perspectiva democratică. Cristina Guseth, director Freedom House, a declarat pentru EurActiv.ro: "Pozitia creștin-democraților Angelei Merkel a fost și va fi aceeași: fermă împotriva oricăror derapaje. Chiar dacă ar veni la putere social-democrații, nu mă aștept la schimbări majore [în această privință]."

"Anul trecut și social-democrații germani au avut o poziție foarte fermă în ceea ce privește atacurile la adresa statului de drept în România. În Parlamentul European, momentul cel mai stânjenitor pentru Victor Ponta a fost tocmai întalnirea cu președintele Martin Schultz, social-democrat german. 
La fel și liberalii germani. Ministrul german de externe, liberalul Guido Westerwelle, a declarat chiar astăzi că salută angjamentul președintelui Comisiei Europene, Barosso, pentru inițiativa lansată de Germania și alte state nordice de creare a unui "mecanism" care să sancționeze derapajele de la democrație și statul de drept. Pe de alta parte, opinia publică germană este bine informată despre ceea ce se petrece în Romania. Fie și din motive electorale ori de imagine, niciunul dintre partide nu și-ar permite să treacă cu vederea încălcarea statului de drept ori corupția din Romania, mai ales acum, în perioada de criză, când economia Germaniei trebuie să susțină zona sudică, iar publicul este foarte sensibil la aceste teme." a mai declarat  Cristina Guseth, director Freedom House România. 

Articol preluat de pe EuroActiv.ro

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Să arătăm şi ceea ce nu se vede, şi ceea ce nu se spune
Întâlnirea cu jurnalişti din întreaga ţară, fiecare reprezentând, în concepţia mea idealistă, centre de rezistenţă în acest domeniu, edificat în ultimii ani tot mai mult pe nisipuri mişcătoare, a fost ca o pilulă miraculoasă care nu m-a vindecat de pesimism, dar mi-a întărit credinţa că nu e corect faţă de noi să abandonăm să arătăm şi ceea ce nu se vede şi ceea ce nu se spune.
Ligia Voro de la TV Târgu Mureș este laureată a programului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Tîrgu-Mureş – Analize la suprapreţ

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate