Register

Proiectul legii de aplicare a Codului de procedură penală, aprobat de Camera Deputaţilor

Deputaţii au aprobat, luni, în sesiune extraordinară, proiectul legii de aplicare a Codului de procedură penală, cu 227 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 17 abţineri, transmite Mediafax.

Deputaţii au dat votul final asupra acestui proiect de lege după ce au analizat timp de o oră articolele pe care nu au reuşit să le adopte în sesiunea ordinară.

Articolele au fost aprobate în varianta propusă de Comisia juridică.

Marton Arpad (UDMR) a fost singurul deputat care şi-a susţinut amendamentele respinse de Comisia juridică, acestea fiind respinse şi de plen.

Camera Deputaţilor a adoptat forma adoptată de Comisia juridică la amendamentul Chiuariu, care îl modifică şi care prevede că judecătorul de cameră preliminară nu decide dacă trimite sau nu dosarul în judecare pe fond.

Amendamentul, în forma Comisiei juridice, a fost adoptat cu 201 voturi "pentru", 19 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Camera Deputaţilor votase, anterior, amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care judecătorii de cameră preliminară decid dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond.

Amendamentul formulat iniţial de Chiuariu avea următorul cuprins: "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror".

Acest amendament a fost iniţial aprobat de Comisia juridică a Camerei. Ulterior, Comisia juridică a scos din amendamentul lui Chiuariu sintagma "aparenţa de temeinicie", care era esenţa modificării propuse.

Astfel, amendamentul, în forma Comisiei, adoptat luni de plen, în sesiune extraordinară, are următorul conţinut: "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror".

După votul final asupra proiectului de lege, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat închisă sesiunea parlamentară extraordinară şi le-a urat deputaţilor "concediu plăcut".

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Informații aduse din întuneric la lumină
Pentru mine, acordarea acestui premiu de către Freedom House reprezintă o asumare publică a acestei renumite entități non-guvernamentale a importanței aspectelor aduse din întuneric la lumină în legătură cu modul cum familia liderului (tânăr) celui mai puternic partid politic din România are contracte de zeci de milioane de euro cu statul, precum și a asocierii cu oameni de afaceri cunoscuți prin apropierea lor de șeful statului și de soțul pretendentei la șefia principalului partid de opoziție.
Daniel Befu este jurnalist la România Liberă. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului "Supporting Investigative Journalism" pentru investigația Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta.

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate