Register

Experţii în problema transnistreană dau alarma: Separatiştii, ajutaţi de Moscova, se înarmează de război!

Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale subliniază că Federaţia Rusă nu este interesată ca ţara noastră să avanseze în procesul de integrare europeană și de aceea va încerca să-l compromită prin escaladarea situaţiei din stânga Nistrului, afirmă analiştii.
„În zona geografică pe care o numim zona de securitate există suficient potențial pentru a declanșa anumite operațiuni. Noi putem să ne trezim cu acțiuni pe întreg teritoriul. Nu va fi acea escaladare înceată ca în 1992. Acum lucrurile vor fi foarte rapide. Noi am slăbit capacitatea de apărare a RM în două, am schimbat profilul Armatei Naționale. Ea nu este o armată care poate ataca și nu este o armată care ar putea să se apere de inamicul potențial”, a declarat analistul politic, Viorel Cibotaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, comentatorul politic, Arcadie Barbăroșie, consideră că sunt create toate premisele pentru degradarea situației și că asta are loc în legătură cu apropierea summitului de la Vilnius.

„Pe măsura apropierii summitului UE de la Vilnius sporește riscul de provocări internaționale a confruntărilor armate în zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene a Republicii Moldova. Federația Rusă nu dorește ca RM să se consolideze ca stat de drept și democratic în baza unui parteneriat oferit de UE”, susține Arcadie Barbăroșie.

Analistul a mai menționat că OSCE trebuie să intervină ca să nu permită declanșarea unui conflict armat.

„Facem un apel către OSCE și Ucraina, care deține președinția OSCE, ca să nu admită declanșarea unui conflict armat în regiunea transnistreană și alimentarea acestuia din exterior”, a adăugat Arcadie Barbăroșie.

Citește Declaraţia reprezentanţilor societăţii civile cu privire la evoluţia situaţiei în raioanele de est ale Republicii Moldova

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate