Register

Andreea ARCHIP: România şi Bulgaria, în topul european al traficului de persoane

"Pentru cei mai mulţi, coşmarul începe astfel: aplică online sau printr-o agenţie pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit în altă ţară şi sfârşesc prin a munci 16 ore pe zi, în condiţii greu de închipuit. Cu toate că s-au făcut eforturi, fenomenul nu este încă ţinut sub control" se precizează într-un reportaj făcut de Andreea Archip (pentru TVR) în urma “Conferinţei internaţionale pentru facilitarea schimbului de experienţă în domeniul traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă”, organizată la Bucureşti, în 14 şi 15 mai 2013.
În Uniunea Europeană, cele mai multe victime ale traficului de persoane vin din România şi Bulgaria. Şi chiar dacă a crescut numărul victimelor identificate, în ultimii ani a scăzut numărul celor condamnaţi.

Situaţia este mai gravă cu cât şi metodele de recrutare sunt mai inventive.

Amploarea fenomenului este dată în special de criza economică.

Numai în anul 2012 au fost identificaţi 410 români exploataţi prin muncă, majoritatea provenind din Bacău şi Mureş. Cei mai mulţi ajungeau să lucreze în condiţii mizere în agricultură sau construcţii.

Vizionați întregul reportaj

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate