Register

Interviu Iana MATEI - Cum ajung româncele în vitrinele de la Amsterdam

Iana Matei, Președintele Reaching Out România - Dezbatere Gândul LIVE 

Fundațiile Reaching Out România și Freedom House România au organizat în perioada 24 - 26 aprilie 2013 training-ului “Analize și soluții pentru diminuarea traficului de minori în spațiul U.E.” 
Sesiunea de training a evidențiat faptul că România este principala exportatoare a victimelor de ființe umane a Europei. Dintre acestea, majoritatea sunt minori sau chiar copii exploatați sexual în țări de destinație precum: Spania, Italia și Franța. Cele mai multe victime provin din Brăila, Galați, Constanța și Călărași. 
Problema țării noastre referitoare la fenomenul traficului de persoane apare în ceea ce privește implementarea legislației în domeniu și lipsa colaborării interinstituționale. 

Iana Matei
consideră că România poate învăța de la partenerii străini, implicați în proiectul “Combaterea traficului de minori – creșterea eficienței forțelor de poliție din UE și EEA prin implementarea directivelor și normelor în domeniu” modele de bune practici pe care le poate urma. Olanda și Danemarca au servicii specializate pentru toate categoriile de victime ale traficului de persoane (minore, adulte, cu handicap mental etc.) Nu putem spune același lucru și depre România, motiv pentru care, "Victimele nu răspund asistenței oferite dacă nu le dăm ceea ce le trebuie" spune Iana Matei. 

Vizionați întregul interviu aici.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Să arătăm şi ceea ce nu se vede, şi ceea ce nu se spune
Întâlnirea cu jurnalişti din întreaga ţară, fiecare reprezentând, în concepţia mea idealistă, centre de rezistenţă în acest domeniu, edificat în ultimii ani tot mai mult pe nisipuri mişcătoare, a fost ca o pilulă miraculoasă care nu m-a vindecat de pesimism, dar mi-a întărit credinţa că nu e corect faţă de noi să abandonăm să arătăm şi ceea ce nu se vede şi ceea ce nu se spune.
Ligia Voro de la TV Târgu Mureș este laureată a programului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Tîrgu-Mureş – Analize la suprapreţ

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate