Register

Mark GRAY despre numirile procurorilor: Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată

"Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o nu a fost urmată. Cred că asta trebuie spus clar", a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, referitor la procedura de numire a șefilor de la Parchetul General și DNA. "Trebuie să ne concentram pe pașii următori, există o expresie în engleză - nu trebuie sa plângem după laptele vărsat (¬You should not cry over spilt milk¬ în original - n.red.). Cred că asta e important și nu are rost sa ne mai uităm inapoi", a mai spus Gray, adaugând că "următoarea mișcare îi revine președintelui".
"Este important să continue procedura care dă ocazia CSM să analizeze candidații nominalizați. În acest moment ne concentrăm pe acest lucru. Putem discuta ore întregi despre ce trebuia și ce nu trebuia făcut în trecut, dar suntem acum unde suntem", a mai spus Mark Gray.

"Ne vom face cunoscut punctul de vedere în diferitele stadii ale procedurii de numire a șefilor de parchete, așa cum facem și acum. În cele din urmă, e sarcina autorităților române de a lua deciziile și de a decide cum avansează", a adaugat Gray.

"Astăzi am avut anunțul CSM privind calendarul audierilor. Pentru Comisia Europeană, CSM are un rol clar în acest proces, potrivit legii: să-și dea avizul pe aceste nominalizări. Comisia crede că CSM trebuie sa aibă această posibilitate. Credem ca acest lucru trebuie să se întâmple și apoi va fi rândul președintelui să facă următoarea mișcare", a mai spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a comentat numele nominalizate de premierul Victor Ponta și nici poziția exprimată de ambasadele SUA și Marii Britanii.

De notat că poziția exprimată de Comisia Europeană diferă de poziția comunicată recent de Ambasada SUA și de Ambasada Marii Britanii, care au salutat nominalizările făcute de premierul Victor Ponta la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT. 

Continuarea aici

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate