Register

Poziția şefului Comisiei SRI din Parlament, Georgian Pop, față de amendamentul lui Florin Iordache

Deputatul PSD Georgian Pop a dezbătut împreună cu jurnaliştii „Adevărul“ Ioana Lupea şi Dan Marinescu pe marginea iniţiativei colegului său Florin Iordache de a interzice folosirea de către Parchet a convorbirilor interceptate de SRI care vizează siguranţa naţională în alte cazuri de infracţiuni comise de cei ale căror telefoane sunt ascultate cu mandat de la procurori.

Georgian Pop a declarat că nu a fost consultat de colegul său, deputatul PSD Florin Iordache, în legătură cu modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională.

„Camera Deputaţilor este cameră decizională. Este vorba de modificări legislative. Ne interesează ca legea să fie respectată şi aplicată. La respectarea legii, pe zona de interceptări, un rol revine comisiei pe care o conduc. Un aspect fundamental al statului de drept este să producă probe. Un astfel de principiu al colegului meu însă este de a imputa dreptul statului de drept. În Camera Deputaţilor, în urma discuţuiilor cu colegii, vom găsi formula europeană. În practicile statelor NATO nu apare un astfel de principiu. Un astfel de principiu nu e binevenit pentru practicile judiciare din România. Ce dorim este o legislaţie care să ne ajute să prindem infractori“, a precizat Pop, la Adevărul Live.

Citeste tot articolul aici 

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate