Register

Şeful ANI: Se vor forma liste negre cu companii sau persoane implicate în conflicte de interese

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, luni, că se va întocmi o lista neagră cu companiile şi persoanele implicate în conflicte de interese pentru a nu mai participa în cadrul licitaţiilor, după operaţionalizarea viitorului sistem informatic de monitorizare a funcţionarilor publici şi de transmitere de avertismente în cazul participării unor rude ale acestora în cadrul procedurilor privind achiziţiile publice.

„Funcţionarul respectiv trebuie scos din joc. Noi, până terminăm procesul cu el, acesta poate să revină pe funcţie chiar dacă are acea interdicţie de trei ani. Sau, timp de încă doi-trei ani cât durează procesul, el poate bine mersi să rămână în acea funcţie. Nu, trebuie găsite acele instrumente prin care aceşti oameni trebuie scoşi din joc (...) definitiv în materia achiziţiilor publice fie că vorbim pe fonduri europene, fie că vorbim de cele din bugetul naţional. La fel şi şefii de instituţie trebuie responsabilizaţi, poate şi persoanele juridice care participă în aceste procese, care produc conflicte de interese. Vom forma acele liste negre de companii sau persoane care vor putea fi consultate online pe portalul nostru care va fi dedicat acestui sistem", a afirmat Georgescu la dezbaterea „Vulnerabilităţi în utilizarea fondurilor europene în România", organizată de Expert Forum şi Freedom House România.

El a susţinut că, astfel, nu va mai fi permis ca aceste companii să participe în asemenea proiecte, pledând totodată pentru introducerea unei sancţiuni contravenţionale de 20% pentru funcţionarul public ce semnează un contract, deşi se află în conflict de interese pe fonduri europene, care se poate judeca în şase luni.

Citeste tot articolul

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate