Register

TJA 2015 - cinci Mari Premii pentru cei mai buni tineri ziariști

Attila Biro, Ionuț Stănescu, Lina Vdovîi, Adelina Mihai și Andreea Pocotilă sunt câștigătorii Marilor Premii ale ediției 2015 a concursului Tânărul Jurnalist al Anului. Ceremonia de premiere s-a desfășurat la București, în cadrul Forumului Media Europa de Sud Est (cea mai mare conferință media din regiune), fiind găzduită de partenerii noștri - KAS Media Program South East Europe.

Desfășurarea generală a TJA 2015 a fost susținută de The Group, iar secțiunile Justiție și Stat de Drept și Investigații - au fost susținute de KAS Media Program South East Europe.

TJA2015 s-a desfășurat cu ajutorul generos dat de sponsorii noștri:
UniCredit Bank Romania, partener tradițional - a sponsorizat secțiunea Economie
Eco-Rom Ambalaje - a sponsorizat secțiunea Mediu
Alexandrion Group, care s-a alăturat pentru prima oară concursului Tânărul Jurnalist al Anului sponsorizând secțiunea Investigații
Polisea S.A. și Antalis Romania (sponsor tradițional) au sponsorizat secțiunea Actualitate internă.


Biro Attila
(în prezent jurnalist la RISE Project) a câștigat Marele Premiu la Justiție și Stat de Drept cu două articole publicate în Gândul.
- Opt decizii cruciale emise de Curtea Constituţională în 2014
- DOSARE care ZAC în instanţă. Cum a fost amânat, aproape opt ani, dosarul lui Ovidiu Tender, pentru care avocatul Ponta a fost dat afară din sala de judecată: au citat un mort şi au pierdut un inculpatIonuț Stănescu
(RISE Project) a câștigat Marele Premiu al secțiunii Investigații cu două anchete:
- Cum se ridică, ilegal, ultimul cartier de blocuri din Parcul Tineretului
- Răzvan Burleanu, candidat la șefia FRF, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal.


Lina Vdovîi
(Casa Jurnalistului) a câștigat Marele Premiu la Actualitate internă pentru reportajul:
- Cu jumătate de inimă.Adelina Mihai
(Ziarul Financiar) a câștigat Marele Premiu al secțiunii Economie pentru articolele înscrise în concurs:
- 25 de ani degeaba? În 1990, România a desfiinţat liceele industriale. Astăzi, sunt considerate „salvarea“ pentru piaţa muncii.
- Anomalia statistică a şomajului: De ce are România o rată a şomajului de 7% şi Spania de 26% când în ambele doar unu din trei locuitori lucrează.Andreea Pocotilă
(Romania libera) a câștigat Marele Premiu al secțiunii Mediu cu un articol despre cartierul Submaidane din Turceni, care, în nepăsarea autorităților, a zăcut timp de mai bine de un an captiv în zgura scursă de la termocentrală:
- Oamenii de sub cenușă.


Ceilalți laureați - finaliști ai ediției a XVI-a a concursului au fost:

- la Investigații
Ovidiu Vanghele - Centrul de Investigații Media - pentru două anchete:
-
CJ Constanta a irosit cinci milioane de euro pentru cumpararea unui elicopter medical care nu a fost folosit la nicio interventie de urgenta, desi a facut aproape 600 de zboruri și
- Din arest, Vlasov este aproape de a cumpăra, la un preț de nimic, vila din Romexpo

Alexandra Nistoroiu
- Viața Medicală - Escrocherii medicale cu saltele magnetice


- la Justiție și Stat de Drept:
Raluca Pantazi - Hotnews.ro
- Rolul copiilor în marile dosare ale părinților și explicațiile psihologilor și
- Destinul miliardarilor din filmul „Kapitalism - rețeta noastră secretă”. Se apropie de termen generația marilor capitaliști născuti și hrăniți de rețelele nomenklaturii și ale securității?

Claudiu Zamfir
- Hotnews.ro
- Ne-am năucit vecinii. Cum le-a suflat DNA unor jurnaliști bulgari un interviu cu Horia Georgescu

- la  Actualitate internă:
Cristian Andrei Leonte - ziarul Info Sud-Est (Constanța) - Palatul Reginei Maria și 1,5 ha în inima stațiunii Mamaia, făcute "cadou" grupului Cocoș-Bittner

Elena Stancu
- Teleleu.eu - Fără antecedente penale

Paul Bălhuc
- Ziarul de Iași - Basarabenii intră în Europa prin Grajduri - Filiera cetățeniei

- la Economie:
Andreea Neferu - Ziarul Financiar
- Dezechilibru major între regiuni: Cifrele din spatele dezvoltării Transilvaniei şi a Banatului şi subdezvoltării Moldovei și
- Risipa permanentă din ultimii şapte ani: România a plătit 4,3 mld. euro pe autostrăzi, suficienţi pentru 700 km.

Claudiu Zamfir
- Hotnews.ro
- EXCLUSIV Documentele ICE Dunarea: Cum a intrat Securitatea lui Ceausescu in afacerea IKEA.

Catiușa Ivanov
- Hotnews.ro
- Cum a concesionat Robert Negoita intretinerea celor 4 mari parcuri din Sectorul 3, la secret, unei firme private timp de 8 ani. Primaria va plati peste 200 milioane de lei


- la Mediu
Laura Ștefănuț - Casa Jurnalistului
- Kronospanik 

Catiușa Ivanov
- România liberă
- Cum și-au bătut joc de păduri partidele în ultimii 15 ani.

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

07-09-2017

Comunicat – Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Expert Forum trag un semnal de alarmă privind acțiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truță

Organizațiile semnatare trag un semnal de alarmă privind acțiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truță, reprezentantul acționarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Acest lucru este fără precedent chiar în istoria tulbure a companiei, unde Fondul Proprietatea, reprezentat prin doamna Truță, a fost în permanență un oponent vocal al contractelor dubioase cu ”băieții deștepți”. Prin aceste contracte a avut de pierdut nu doar acționarul minoritar, ci și statul a fost păgubit anual cu cca 200 de milioane de euro numai în 2007-2011.

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate