Register

Emisar SUA la Bucuresti dupa martea neagra

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, va face o vizită la Bucureşti în 10 şi 11 ianuarie 2014. Înaltul oficial american din cadrul Departamentului de Stat va discuta despre necesitatea întăririi statului de drept cu demnitari ai guvernului Ponta şi cu reprezentaţi ai societăţii civile.
Potrivit unor infomații de presă, Victoria Nuland nu s-ar întâlni cu premierul Victor Ponta, ci doar cu Președintele Băsescu și ministrul de Externe, Corlățan. O vizită similară a efectuat predecesorul doamnei Nuland, Philip Gordon, în 2012, după puciul USL contra statului de drept.

Contextul vizitei actuale a emisarului SUA este dat de acuzaţiile la adresa magistraţilor proferate de premierul Victor Ponta după condamnarea lui Adrian Năstase şi de modificarea Codului Penal efectuată în „marțea neagră” (10 decembrie 2013), prin care au fost practic dezincriminate corupţia şi conflictul de interese.

Ambasada SUA la București și reprezentantul SUA la Consiliul Permanent al OSCE au criticat aceste amendamente. 

Sesizată de 92 de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe miercuri, 15 ianuarie 2014, asupra constituționalității amendamentelor adoptate de Parlamentul României.

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

01-10-2018

PROTEST: MASS-MEDIA SUB ATACUL PUTERII

Semnatarii acestui protest solicită forțelor democratice din România o reacție publică la declarațiile făcute ieri de Liviu Dragnea, președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților, declarații care încalcă flagrant și amenință o valoare democratică fundamentală: independența presei.  

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate