Register

Seminar SIJ – Predeal, 20-22 iulie 2012

În perioada 20-22 iulie, s-a desfăşurat la Predeal primul seminar din cadrul programului “Supporting investigative journalism”, ediţia a treia, organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al British American Tobacco România.

În program s-au înscris 17 jurnalişti de investigaţie din România, atât din presa centrală cât şi din presa locală.

În cadrul seminarului, jurnaliştii participanţi şi-au prezentat proiectele de anchete, pe care le vor derula în următoarele luni. Pe parcursul celor trei luni care urmează, ei trebuie să scrie şi să publice anchetele propuse. În acestă perioadă vor fi sprijiniţi atât de colegii lor de program, cât şi de cei doi membri ai juriului – Valentin Zaschievici şi Liviu Avram.

În plus, în cadrul seminarului, jurnaliştii au beneficiat de patru cursuri interesante, menite să le dezvolte capacităţile profesionale şi cunostinţele juridice de care au nevoie în activitatea lor:

  • Jurnalism de investigaţie – Liviu AVRAM – redactor şef adjunct, Adevărul
  • Investigarea cartelurilor – Valentin MIRCEA – Vicepreşedinte, Consiliul Concurenţei
  • Prezentarea procedurilor de infringement. Jurisprudenţa CEDO în materie de libertatea de exprimare – Razvan Horaţiu RADU – subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene
  • Plusuri şi minusuri în sistemul achiziţiilor publice din România – Raluca MUREŞAN – specialist achiziţii publice, membru Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii (ANSA)

Programul va continua cu o masă rotundă, care se va desfăşura la începutul lunii octombrie 2012.

Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate