Register

Seminar SIJ – Plaiul Foii, 12-14 octombrie 2012

Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al British American Tobacco România, a organizat în perioada 12-14 octombrie 2012, al doilea seminar din cadrul programului “Supporting investigative journalism”, ediţia a treia. Evenimentul s-a desfăşurat la Plaiul Foii, cabana “Piatra Craiului”În cadrul programului au participat 14 jurnalişti de investigaţie din România, atât din presa centrală cât şi din cea locală.

În cadrul seminarului, jurnaliştii participanţi şi-au prezentat anchetele începute în urmă cu 3 luni, unele dintre ele fiind deja publicate. În toată perioada de realizare şi publicare a anchetelor, ei au fost sprijiniţi atât de colegii lor de program, cât şi de cei doi membri ai juriului: Valentin Zaschievici şi Liviu Avram.

În plus, în cadrul seminarului, jurnaliştii au beneficiat de patru cursuri interesante, menite să le dezvolte capacităţile profesionale şi cunostinţele juridice de care au avut şi vor mai avea nevoie în activitatea lor:

  • Un model de investigaţie judiciară – Valentin ZASCHIEVICI – Freelancer
  • Data mining - Smaranda BELCIUG – Doctor în Informatică, Universitatea din Craiova
  • Reforma justiţiei în context european - Răzvan Horaţiu RADU – Subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene
  • Infracţiunile de corupţie – Valentin Horia ŞELARU – Procuror Şef Adjunct, Secţia de urmărire penală şi criminalistică
Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate