Register

Seminar SIJ – Plaiul Foii, 12-14 octombrie 2012

Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al British American Tobacco România, a organizat în perioada 12-14 octombrie 2012, al doilea seminar din cadrul programului “Supporting investigative journalism”, ediţia a treia. Evenimentul s-a desfăşurat la Plaiul Foii, cabana “Piatra Craiului”În cadrul programului au participat 14 jurnalişti de investigaţie din România, atât din presa centrală cât şi din cea locală.

În cadrul seminarului, jurnaliştii participanţi şi-au prezentat anchetele începute în urmă cu 3 luni, unele dintre ele fiind deja publicate. În toată perioada de realizare şi publicare a anchetelor, ei au fost sprijiniţi atât de colegii lor de program, cât şi de cei doi membri ai juriului: Valentin Zaschievici şi Liviu Avram.

În plus, în cadrul seminarului, jurnaliştii au beneficiat de patru cursuri interesante, menite să le dezvolte capacităţile profesionale şi cunostinţele juridice de care au avut şi vor mai avea nevoie în activitatea lor:

  • Un model de investigaţie judiciară – Valentin ZASCHIEVICI – Freelancer
  • Data mining - Smaranda BELCIUG – Doctor în Informatică, Universitatea din Craiova
  • Reforma justiţiei în context european - Răzvan Horaţiu RADU – Subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene
  • Infracţiunile de corupţie – Valentin Horia ŞELARU – Procuror Şef Adjunct, Secţia de urmărire penală şi criminalistică
Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate