Register

Decernarea premiilor SIJ, ediția a III – a, 2012

București, 8 februarie 2013

Comunicat de presă post-eveniment

Premiile pentru Jurnalism de Investigație

Freedom House România, alături de British American Tobacco România, au premiat joi, 7 februarie 2013, câștigătorii ediției a III-a a programului anual “Supporting Investigative Journalism”. Festivitatea s-a desfășurat la Hotel Intercontinental, sala Rondă, București, începând cu ora 19:00.

La această ediție au fost acordate 3 premii de câte 2.000 Euro și 4 premii de câte 1.000 Euro. Cei 7 jurnaliști premiați au abordat subiecte de interes public, de la afaceri controversate, la ilegalități din societatea românească. Moderatorul evenimentului a fost Dan Tăpălagă, editor coordonator al platformei online Hotnews.

Publicarea articolelor de presă și a materialelor de televiziune în cele mai importante canale media din România dovedește impactul pe care acest program îl are, în continuare, în promovarea și susținerea jurnalismului de investigație. Mai mult decât atât, anchetele jurnalistice au avut un ecou atât de mare, încât au dus la sesizări, destituiri și urmăriri penale.

Câștigătorii acestei ediții pot fi consultați aici.

Cu ocazia acestei festivități, au fost premiați și câștigătorii granturilor acordate în cadrul programului "Grants for Investigative Journalism", finanțat de U.S. Department of State și Ambasada Franței în România. Cele 12 planuri de anchetă au fost alese dintr-un număr de 20 pentru a primi cei 800 de Euro alocați pentru fiecare cercetare.

Persoană de contact: Cristina Glomnicu
Telefon: 021.253 28 38; 0731 909 907; Fax: 021.253 00 63
E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

E singura mea diplomă care nu stă într-un sertar
Într-o breaslă în care valoarea e atât de perisabilă, aceste premiu este punctul fix care îţi oferă mai mult decât succesul de public sau buzunarul plin. Te face conştient de propria-ţi valoare. Şi asta îţi dă curaj să zbori. Iar zborul e o îndeletnicire dificilă pentru un jurnalist.
Vlad Mixich este jurnalist la Hotnews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. A câștigat premiul Tânărul Jurnalist al Anului 2008 la secțiunea „Cultură”

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate