Register

Anchete SIJ 2012

Revolta “norvegienilor”
Radu Ţuţuianu – Life Media Production company

O firmă din Iași este acuzată că a țepuit sute de oameni din toată țara. Fascinați cu vorbe despre locurile de muncă în străinătate, solicitanții au plătit 650 lei fiecare, crezând că vor fi angajați pe piața muncii din Irlanda și Norvegia. De fapt, conform contractului, plăteau simple “servicii de publicitate”. O filmare de la sediul din Copou relevă și mai bine situația: zeci de tineri au intrat cu forța în sediu, punând stăpânire pe acesta pentru mai multe ore. Doar poliția a mai calmat spiritele, anchetatorii demarând o investigație pentru a vedea exact ce s-a întâmplat în acest caz.
Citește întreaga anchetă aici: http://www.7est.ro/stiri/reportaj/17936_update-revolta-a-norvegienilora-.html

Planuri confuze. Rețea de stații self-service de biciclete la Cluj: semne de întrebare
Zoltan Şipoş - Transindex.ro/media index association

Primăria Cluj vrea să extindă pe hârtie traseele ciclourbane care nu prea există. Proiectul, finanțat din fonduri UE, are un buget de 3,8 milioane de euro. Comparând harta orașului cu realitatea, devine evident că aceasta are un rol orientativ: ea oglindește mai mult optimismul edililor decât pistele existente de fapt. Unele trasee – prezente pe hartă – nu au fost trasate niciodată sau au dispărut.
Citește întreaga anchetă aici: http://itthon.transindex.ro/?cikk=18567
 

Târgul de identităţi. Ce se întâmplă cu CNP-ul tău?
Ştefan Vlad Odobescu – yahoo!news romania
Datele personale a milioane de români au devenit marfă pe o înfloritoare piață virtuală. Instituțiile statului publică informațiile pe internet, fără să-și asume vreo responsabilitate.

Citește întreaga anchetă aici: 
Partea 1: http://ro.stiri.yahoo.com/t%C3%A2rgul-de-identit%C4%83%C8%9Ai--ce-se-%C3%AEnt%C3%A2mpl%C4%83-cu-cnp-ul-t%C4%83u--i-.html
Partea a 2-a: Târgul de identităţi. Nici preşedinţii nu scapă: http://bit.ly/RfvfjY
Partea a 3-a: Târgul de identităţi. De ce nu e bine să dai oricui cele 13 cifre: http://bit.ly/WYWuDH

Marga a mințit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu
Cerasel-Ovidiu Cuteanu - GorjNews

Ancheta demonstrează că Adrian Gorun l-a mituit cu bani publici pe Andrei Marga din martie 2011 până în iulie 2012. La schimb, Gorun a fost cooptat de Marga în conducerea Ministerului Afacerilor Externe, unde a rămas și după demiterea maestrului său.
Fațeta penală a afacerii: Marga nu și-a declarat veniturile încasate de-a moaca de la UCB.

Citește întreaga anchetă aici: 
http://www.gorjnews.ro/slider/marga-a-min%C8%9Bit-cand-a-spus-ca-nu-a-luat-bani-publici-%E2%80%9Dde-pomana%E2%80%9D-de-la-ucb-tg-jiu.html 

Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta. Grafic interactiv
Daniel Befu - România Liberă

În ancheta de față, sunt prezentate conexiunile de afaceri ale unei firme a familiei Ponta care prestează servicii contabile. Firma a fost înfiinţată de mama premierului, Cornelia Naum, care ulterior a cedat-o fiicei sale. În cadrul firmei de contabilitate lucrează în prezent şi fosta soţie a primului-ministru, Roxana Ponta, sora sa Alexandra Herţanu (fostă Ponta) şi alte rude ale acestora. Astfel, firma de contabilitate EXFIN 2000 SRL, la care asociat este Alexandra Herţanu (fostă Alexandra Ponta), are un portofoliu important de clienţi abonaţi la contracte bănoase cu statul român. Printre clienţi s-a numărat şi o firmă transferată ulterior unui personaj implicat în scheme suspecte de spălare de datorii. Dezvăluirea vine în continuarea unei investigaţii a ziarului România Liberă care arăta, în premieră, că firma de construcţii a cumnnatului lui Victor Ponta are contracte de peste 100 milioane RON cu statul, inclusiv în tandem cu grupul de la Golden Blitz apropiat de preşedintele Băsescu.

Citește întreaga anchetă aici:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/traseul-banilor-publici-spre-conturile-familiei-ponta-grafic-interactiv-276583.html

Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

Cei care au câștigat și-au confirmat mai târziu valoarea
Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.
Serinela Spătărelu este director al Ziare.com, laureat al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului” în 2003

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate