Register

Primele granturi pentru jurnalism de investigaţie

Programul a fost lansat în 2012, cu sprijinul financiar al U.S. Department of State și al Ambasadei Franței în România.

În 7 februarie 2013, au fost anunțate granturile pentru 12 planuri de anchetă selecționate din cele 20 de proiecte depuse. Fiecare plan de anchetă selecționat beneficiază de un grant de 800 de euro.


Primii jurnaliști aleși pentru a realiza anchete în cadrul programului Grants for Investigative Journalism sunt:

Alexandru Nedea - Antena 3
Marian Păvălaşc  - Evenimentul Zilei
Şipoş Zoltan - Transindex
Sorin Semeniuc - Expert Comunicare
Daniel Georgescu - TVR
Lorelei Mihală - TVR
Radu Ţuţuianu - Life Media Production Company Iași
Victor Ilie - Casa Jurnalistului
Adrian Mogoş - Jurnalul Național şi Graţian Mihăilescu - freelancer (lucrează împreună pentru o anchetă)
Ana Poenariu - DIGI 24
Liviu Ghinea - Viaţa Liberă Galaţi
Paul Ciurari - freelancer

Premiile au fost acordate de către Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul și membru al juriului în cadrul programului Grants for Investigative Journalism.

Finanţatori Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Grants for Investigative Journalism

Juriul acestui program este format din Liviu Avram - redactor şef adjunct la Adevărul, Paul Radu - directorul executiv RISE Project şi Valentin Zaschievici – freelancer. Ei sunt şi îndrumătorii jurnaliștilor în derularea investigațiilor din programul Grants for Investigative Journalism.

CASTIGATORII GRANTURILOR


In cadrul acestui program juriul selectioneaza 12 planuri de investigatii jurnalistice din dosarele propuse. Fiecare dintre planurile de ancheta selectionate beneficiaza grant de 800 euro.

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate