Monica Macovei a obținut votul PE pentru confiscarea extinsă. Când va aplica România noua Lege a UE?

Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni a fost votată de Parlamentul European. Raportor este  Monica Macovei, care a mai obţinut azi un mare succes în PE. 

Întrebările sunt: cum şi când se va pune în aplicare această directivă europeană în România?Potrivit legislaţiei din România, confiscarea extinsă poate fi pusă în aplicare doar dacă cei suspectaţi sunt condamnaţi la 5 ani închisoare, pe când în noua directivă europeană e de la 4 ani. 

Citeşte şi: UE impune confiscarea extinsă a averii infractorilor chiar dacă sunt parlamentari sau miniştri 

România va fi obligată să-şi armonizeze legislaţia cu noua directivă europeană. În cât timp o va face, cunoscut fiind că rămâne valabil principiul legii mai favorabile în penal? În directiva europeană, pedeapsa de la care se aplică instituţia confiscării extinse e de 4 ani închisoare, însă în spaţiul UE înşelăciunile în dauna banilor publici sunt aspru pedepsite, pe când în România pedepsele au fost drastic reduse de la 20 de ani închisoare la doar maxima de 5 ani, iar minima e amenda penală. 

Citeşte şi: Averile ascunse de infractori pe numele apropiaţilor ar putea fi confiscate 

Cum, potrivit noilor coduri, unele infracţiuni au dispărut cu totul ( cum e subminarea economiei naţionale, spre exemplu) iar pentru altele pedepsele au fost drastic reduse (în special cele pentru înşelăciuni de la 20 de ani închisoare la maxima de doar 5 ani), foarte puţini vor fi cei care vor suporta consecinţele confiscării extinse. (…)


Ce spune europarlamentarul Monica Macovei, raportorul care a obţinut votul PE pentru confiscarea extinsă
 

Directiva aduce reguli noi care se vor aplica în acelaşi mod în toate statele membre pentru confiscarea bunurilor care provin din infracţiuni şi punerea lor sub sechestru. Era nevoie de această schimbare pentru că, în prezent, mai puţin de 1% din veniturile provenite din infracţiuni, de exemplu traficul de droguri, traficul de fiinţe umane, contrabanda cu arme sau contrafacerea, sunt puse sub sechestru şi confiscate. Cei care vor fi prinşi şi condamnaţi pentru o sumă mică, cum ar fi 1.000 de euro proveniţi din trafic de droguri sau ca mită, vor fi supuşi confiscării tuturor banilor şi bunurilor pe care nu le pot justifica din venituri legale. Există prezumţia că banii şi bunurile care nu pot fi justificate din venituri legale provin tot din trafic de droguri sau corupţie, adică din activităţi penale”, a declarat Monica Macovei

Citeşte şi: CONFISCAREA EXTINSĂ. Vezi ce organizaţii şi personalităţi ale UE şi SUA susţin proiectul de combatere a infracţiunilor economice 

În 2009, de exemplu, veniturile provenite din infracţiuni, cum ar fi traficul de droguri, contrafacerea, corupţia, traficul de fiinţe umane şi traficul de arme mici, au fost estimate la 2.100 de miliarde de dolari. 

Citeşte şi: Europarlamentarul Macovei se zbate pentru a obtine sustinerea pentru confiscarea extinsa, in civil, a banilor si bunurilor obtinute de gruparile de criminalitate organizata 

Europarlamentarul Monica Macovei a spus că principala îngrijorare este legată de faptul că, în prezent, banii proveniţi din infracţiuni continuă să circule, se înmulţesc, creează noi reţele infracţionale. Directiva votată de Parlamentul European vine să înlăture aceste neajunsuri, prin mai multe măsuri.

NOUTATEA: Vor fi confiscate şi bunurile puse pe numele apropiaţilor („parte terţă”, nu numai pe numele rudelor 

Am prevăzut confiscarea extinsă şi când este vorba de corupţia în sectorul public sau privat, de participarea la reţelele de crimă organizată, de pornografia infantilă şi de criminalitatea informatică. Iar lista acestor infracţiuni va putea fi mărită, pe măsură ce se constată că avem nevoie de confiscarea extinsă şi pentru alte infracţiuni.

Citeşte şi: Confiscarea extinsă, aşteptată de UE şi SUA

Am introdus confiscarea de la o parte terţă, adică, dacă cineva înstrăinează sau pune pe numele altei persoane bani care provin din infracţiuni, aceştia vor putea fi confiscaţi dacă sunt elemente care arată că această persoană ar fi trebuit să ştie că banii provin din infracţiuni. La fel, în cazul donaţiilor sau dacă cineva cumpără un bun sub preţul pieţei, acesta se confiscă”, a spus Monica Macovei. 

Macovei vrea să obţină acordul PE şi  confiscare extinsă în cazul celor care nu sunt condamnaţi la închisoare, dar nu-şi pot justifica averile

Monica Macovei susţine că schimbările legislative în comunitatea europeană vor continua pentru că a reuşit să introducă în actuala Directivă o declaraţie comună a Consiliului şi Parlamentului European prin care se solicită Comisiei Europene să efectueze un studiu cu privire la beneficiile confiscării fără o condamnare penală. 

Principiul este “Follow the money!”, adică urmăreşte banii, oriunde sunt. Statul se poate îndrepta împotriva unor bunuri provenite din infracţiuni, fără să urmărească în principal condamnarea la închisoare a vreunei persoane, ci doar confiscarea bunurilor nejustificate. O poate face în procese civile, iar judecătorul să decidă confiscarea bunurilor. Este important pentru că astfel opreşti banii care circulă, împiedici investirea banilor în noi reţele de crimă organizată, iar acesta este scopul final. Doar a trimite pe cineva la închisoare 2,3, 10 ani de zile nu rezolvă problema banilor proveniţi din infracţiuni. Marea Britanie şi Irlanda aplică deja această confiscare fără o condamnare în penal. Consider că într-o perioadă rezonabilă de timp vom adopta pentru toate statele membre ale UE aceeaşi procedură.”, a mai declarat Monica Macovei.

Articolul integral scris de Ondine Ghergut poate fi citit pe siteul României libere