Inițiativa pentru o Justiție Curată

Un program derulat în parteneriat de Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România, Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) a fost lansata în 2007 sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata formată atunci din şapte ONG-uri: Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Societatea pentru Justiţie – SoJust, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Societatea Timişoara.

Din 2011, Freedom House Romania si Expert Forum au organizat actiunile derulate de Initiativa pentru o Justitie Curată.

Initiativa pentru o Justitie Curata a sprijinit reforma justitiei, lupta anticorupție, statul de drept în România.

Un rezumat al pozitiilor publice luate de IJC:

Inițiativa pentru o Justiție Curată în apărarea statului de drept, independenței justiției, libertății de exprimare și demnității umane

În cadrul IJC, au fost organizate numeroase seminare, conferinţe şi dezbateri, si au existat luări de poziţii publice atunci când politicile anticorupție, reformele în justitie ori statul de drept au fost puse în pericol.

Aceste evenimente au fost organizate in parteneriat cu institutii publice precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Agentia Nationala de Integritate (ANI), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Curtea de Apel Bucuresti (CAB). 


Inițiativa pentru o Justiție Curată: stat de drept, anticoruptie… puțină istorie

Într-un moment critic, la doar câteva luni de la aderarea la Uniunea Europeană, când a devenit limpede cât de fragilă era voinţa politică pentru lupta anticorupţie, pentru institutii precum DNA, ANI şi reforma în justiţie, organizaţiile partenere au lansat Manifestul Initiativei pentru o Justitie Curata:

„Numai oamenii care au de pierdut din pricina corupţiei pot acţiona pentru a umple golul dintre România legală şi România reală şi pentru a crea România curată.”

In iunie 2007, plecând de la “credinţa că, atunci când apar blocaje din cauza lipsei de voinţă politică, societatea civilă are şi datoria de a interveni în mod direct în stoparea corupţiei şi în favoarea unei justiţii curate”, acest Manifest a jalonat acţiunile ulterioare derulate sub egida: Initiativa pentru o Justitie Curata.

 
De-a lungul timpului, în momente de cumpănă, Initiativa pentru o Justiţie Curată a luat poziţii publice.

„Pentru cine votez?”, “Pactul pentru Statul de drept”, “Votează cu  ochii larg deschişi!” sau “Lupta împotriva corupţiei în România sub ameninţare!”  au exprimat poziţia publică a IJC atunci când reforma sistemului judiciar, lupta anticoruptie, institutii apreciate de UE precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sau Agentia Nationala de Integritate (ANI) şi angajamentele asumate de România la aderarea in UE au fost ameninţate.

Un raport cuprinzător privind Starea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei a fost publicat în iulie 2008.

Alte două rapoarte privind Vulnerabilităţi ale sistemului juridic şi Fişe de individualizare a pedepsei au fost realizate de Initiativa pentru Justitie Curata în octombrie 2009, respectiv septembrie 2010, constituind nucleul unor initiative care au devenit ulterior documente oficiale ale unor institutii precum Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Initiativa pentru Justitie Curata; formarea magistraților – judecatori, procurori DNA – relația Media – Justiție 

Initiativa pentru o Justitie Curata s-a implicat în formarea magistraților, prin numeroase dezbateri și seminare care au vizat, de exemplu, Comunicarea în sistemul judiciar (mai 2011),  Interceptarea comunicațiilor – tehnică specială de investigație (noiembrie 2011), Legislaţia achiziţiilor publice în România (noiembrie 2011), Justiţia şi Media (decembrie 2012) şi Vulnerabilităţi în utilizarea fondurilor europene în România (martie 2013), Procurorii si Presa. Respectarea granitei si a dreptului la informare (iunie 2014).

Sub egida Initiativei pentru o Justitie Curata, programul Media şi Justiţia a vizat ameliorarea comunicării dintre sistemul judiciar si mass-media prin întâlniri între jurnalişti şi reprezentanţi ai principalelor structuri ale sistemului judiciar – Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul acestui program a fost redactat şi un Breviar de comunicare publică pentru uzul magistraţilor.

Succesul acestor evenimente a fost asigurat si de imbinarea competentelor unor experti precum Laura Stefan (expert anticoruptie la Expert Forum), Cristina Guseth (expert de comunicare si director al Freedom House Romania), jurnalisti de investigatii experimentati.

Cel mai adesea, pozitiile publice exprimate de Expert Forum si Freedom House Romania au fost sustinute de Grupul pentru Dialog Social (GDS), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si Societatea Timisoara.