Register

Jurnalism - profesie periculoasa? Cerem investigarea prompta a AMENINTARILOR la adresa JURNALISTILOR

Semnatarii acestui demers solicită autorităților să investigheze de urgență amenințările și presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiești.

Constatăm cu îngrijorare înmulţirea cazurilor de presiuni şi ameninţare directă la adresa unor jurnalişti, mergând până la agresiuni fizice.

Fiul unui jurnalist din Ploiesti a fost agresat

În seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, ziarist si director al cotidianului ploieștean „Telegrama”, a fost tâlhărit și ameninţat de către patru indivizi cu cagule, pentru că tatăl său a scris despre cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform victimei, agresorii au amenintat că "Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul si vă dăm foc la casă. Să nu anunțați Poliția că și dacă ne prinde tot scăpăm și vă terminăm."

Ameninţarea vine în contextul publicării în „Telegrama”, ziar prahovean, a mai multor articole despre ancheta DNA într-un caz de trafic de influenţă în care sunt implicați și preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, membri ai partidului de guvernământ.

Cazul de la Prahova se adaugă ameninţărilor proferate la adresa altor jurnaliști, precum Sorina Matei și Dan Tăpălagă. În primăvara anului trecut, un alt jurnalist, Mircea Marian, a fost agresat şi insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs multe reacții publice de la autorități, după care s-a aşternut tăcerea. 

Aceste amenințări directe reprezintă o evoluţie nouă şi îngrijorătoare în ultimele luni în România, care periclitează libertarea de exprimare şi chiar integritatea fizică a ziariștilor.

Cerem Poliției și Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea amenințărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să comunice public rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia.

Solicităm, de asemenea, tuturor autorităților competente să investigheze cazuri similare, pentru a opri această tendință de agravare a presiunilor contra jurnaliștilor și libertății de exprimare.Freedom House România                                                        27 februarie 2014

Expert Forum

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate