Register

Solicităm CSM să ia poziție față de imixtiunea premierului Ponta în justiție

Demiterea fără niciun fel de motive de la conducerea Secţiei I a DNA a unora dintre cei mai performanţi procurori – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – și afirmaţiile grave și defăimătoare ale premierului Victor Ponta privind ”dosare politice”, ”procuror băsist, morarist, macovist” reprezintă o imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie.

Lucian Papici tocmai finalizase și înaintase Procurorului Șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dosarul ”fraudă la Referendum” cu propunerea de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea. Câteva ore mai târziu a fost demis fără explicații de Procurorul General Tiberiu Nițu, deși, cu doar nouă zile înainte, același procuror general îl delegase pe Lucian Papici pe această funcție pentru încă trei luni.


Ca șef al celei mai importante secții din DNA, cea de combatere a corupției, Lucian Papici a confirmat soluția de trimitere în judecată a unor nume sonore din politică sau magistratură: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Gigi Becali, Traian Remeș. Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, între altele, cazurile Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi. Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar și magistraților, că perioada 2000-2004 nu a apus defintiv și că justiția (Parchetul în mod special) poate fi subordonata din nou politicului.

Pe de altă parte, delegarea în aceste funcții a altor procurori, fără consultarea Procurorului Șef al DNA, așa cum impune Regulamentul instituției, produce instabilitate, forțează mâna Președintelui României și arată același dispreț pentru lege, proceduri și statul de drept manifestat de actuala putere în vara anului trecut.

Solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine cu privire la aceste intervenții brutale în justiție și să apere independența procurorilor.

Expert Forum
Freedom House România
Centrul Român de Politici Europene
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Există câteva experienţe formatoare
Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le trăiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor.
Bogdan Oprea este consilier de stat al Președintelui României, jurnalist, câștigător al al grantului „Bursele europene. Jurnaliști în dialog” în 2010

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate