Register

Solidaritate cu Mircea Marian, agresat pentru dreptul la opinie

Ne exprimăm îngrijorarea faţă de agresarea jurnalistului Mircea Marian, ameninţat cu bătaia pentru opiniile sale, precum şi protestul faţă de atitudinea poliţiştilor care, deşi chemaţi la faţa locului, au continuat să asiste pasiv cum agresorul îl insulta pe ziarist cum că ar fi „vândut jidanilor”.

Acelaşi agresor îl insultase pe stradă pe Mircea Marian anul trecut, în timpul Referendumului pentru demiterea Presedintelui Băsescu.
Agresarea şi insultarea lui Mircea Marian s-au petrecut ieri, 16 mai, în spaţiul public, în zona Pieţei Unirii, forţele de poliţie prezente trimiţând victima, în timp ce aceasta continua să fie insultată, să depună plângere la secţia de poliţie.
 
Considerăm că acest grav incident este şi consecinţa unor campanii media ce amintesc de propaganda comunistă din anii '40-'50, campanii de intimidare a anumitor publicişti "vinovaţi” de “delict de opinie” şi a unor magistraţi care sunt implicaţi în combaterea corupţiei.

Aspecte ale acestor campanii de intimidare au fost relevate parţial în ceea ce-i priveşte pe magistraţi şi de ultimul raport MCV al Comisiei Europene şi consemnate în mai multe articole din presa occidentală.
 
Asemenea acţiuni de propagandă şi demersuri agresive vizează de fapt intimidarea magistraţilor şi restrângerea dreptului la opinie, aducând atingere statului de drept şi libertăţii de exprimare.
 
Suntem solidari cu Mircea Marian şi vom urmări cu atenţie evoluţia acestui dosar la Secţia 14 Poliţie.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Român pentru Politici Europene
Expert Forum
Fundația Freedom House, România
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate