Register

Scrisoare pentru un Parlament al cetăţenilor

Întrucât se apropie alegerile parlamentare din decembrie, amintim că partidele și formațiunile politice au promis în trecut să-și nominalizeze noii candidați prin mecanisme transparente, în baza unor criterii minimale de profesionalism și integritate. De asemenea, partidele au promovat într-adevăr în ultimii ani coduri de conduită sau prevederi în statut legate de integritate. Momentul selecției candidaților este însă cel care dovedește dacă realmente partidele și intenționează să aplice fără rezerve aceste principii de integritate și profesionalism. Drept urmare, vă invităm să prezentați public criteriile de selecție a candidaților pentru alegerile parlamentare din 2012.
Prezentarea acestor criterii va crește transparența alegerilor și gradul de informare a cetățeanului privind opțiunile din buletinul de vot și este în concordanță cu bunele practici electorale. Cum Parlamentul este forul legislativ suprem, ales prin vot direct de către cetățeni, susținem că este datoria partidelor și formațiunilor politice să demareze un proces electoral cât mai transparent, în toate etapele sale, pornind chiar de la selecția candidaților.

Conform sondajelor de opinie, instituțiile publice fundamentale ale statului, printre care și Parlamentul sunt creditate de către cetățeni cu încredere scăzută. Astfel, devine datoria și sarcina comună a societății civile și a partidelor politice de a susține desemnarea și prezența unor actori politici integri, care au capacități profesionale solide și viziune pentru asigurarea funcționării instituției în sensul recuperării încrederii din partea cetățenilor.

Nu în ultimul rând, este în avantajul partidelor să-și însușească și să publice aceste criterii de selecție, fapt care le va aduce un câștig electoral celor cu criterii mai bune și a căror aplicare se va dovedi prin lista finală de candidați. Sperăm ca prin aceste criterii să fie selectați candidați dispuși să-și folosească mandatul exclusiv în interesul public, răspunzând așteptărilor cetățenilor în aceste vremuri dificile.


București, 10 septembrie 2012

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Otilia Nuțu, Expert Forum, la e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .


Semnează:

Expert Forum
Asociația Pro Democrația
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Grupul pentru Dialog Social
Societatea Timișoara
Freedom House
Fundatia Rațiu pentru Democrație
Centru de Resurse pentru Participare Publică
Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate