Register

Câștigătorii Supporting Investigative Journalism

Ediția a III-a, 2012

Premiile în valoare de 1.000 Euro, fiecare, pentru realizarea unei noi investigaţii au mers către:

Iulia Creţu de la Ziarul de Vrancea, cu investigaţia Justiţia din Vrancea doarme în pat cu oamenii lui Oprişan

Continuarea cazului: Judecătorul care a „prăşit" în justiţie până a ajuns „omul de casă al PSD" și Judecătoarea Croitoru i-a dat înapoi cheile lui Oprişan

Amalia Dascălu de la Ziarul de Iaşi, cu investigaţia Filiera prin care dispar milioane

Ştefan Vlad Odobescu de la YAHOONEWS!ROMANIA, cu investigaţia în 3 episoade:

1. Târgul de identităţi. Ce se întâmplă cu CNP-ul tău? (I)

2. Târgul de identităţi. Nici preşedinţii nu scapă (II)

3. Târgul de identităţi. De ce nu e bine să dai oricui cele 13 cifre(III)

Ana-Maria Poenariu de la DIGI 24, cu investigaţia Ţiganii care au tocat banii pentru romi

Premiul cel mare în valoare de 2.000 Euro, fiecare, pentru realizarea unei noi investigaţii a mers către:

Daniel BEFU de la România Liberă, cu investigaţia Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta

Cerasel CUTEANU de la GORJNEWS, cu investigaţia Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici "de pomană" de la UCB Târgu-Jiu

Justin GAFIUC de la Gazeta Sporturilor, cu investigaţia Mafia pariurilor – anchetă publicată în varianta print a ziarului, în 3 episoade, în perioada 11-13 octombrie 2012.

Ediția a II-a, 2011

Menţiunile – burse în valoare de 1000 de euro fiecare pentru realizarea unei noi investigaţii au fost acordate următorilor câștigători:

Daniela LEPĂDAT , de la Adevărul de Seară, Focșani, cu investigaţia Marian Oprişan şi falimentarea premeditată a firmei de drumuri a CJ (Continuare)
Marian PAVALASC de la Evenimentul Zilei, cu investigaţia Intimidarea martorilor, soluţia interlopilor de a scăpa de puşcărie
Mircea OPRIS de la Jurnalul Naţional, cu investigaţia Poluarea firmei Continental
Ligia VORO de la TV Târgu Mureş, cu investigaţia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Tîrgu-Mureş – Analize la suprapreţ
Octavian COMAN de la Content Media Bucureşti, cu investigaţia Tablourile false si piata fraierilor
Laura STEFĂNUȚ de la România Liberă, cu investigaţia Traficul de organe Romania-Israel-Africa de Sud
Vlad URSULEAN de la România Liberă, cu investigaţia Cutremurele şi clădirile care le aşteaptă (Continuare: 1 şi 2)

Grant-uri în valoare de 2000 de euro şi participare la conferinţa Global Investigative Journalism Conference 2011, Kiev, au fost acordate următorilor câștigători:

Olga CEAGLEI , de la Centrul de investigaţii Jurnalistice, Republica Moldova şi Andrei AŞTEFĂNESEI de la Ziarul de Iaşi, cu investigaţia Pedofili de Chişinău (Continuare: 1 şi 2)
Paul CIURARI de la TV Suceava, corespondent local Antena 3, cu investigaţia Afaceri necurate în spitalele din Suceava (Continuare 1 şi 2)
Alexandru NEDEA de la Adevărul Digital Media, cu investigaţia Marea hoţie a comisarului şef (Continuare 1, 2 şi 3 )

Ediția a I-a, 2010

Menţiunile – burse în valoare de 1000 de euro fiecare pentru realizarea unei noi investigatii au fost acordate următorilor câștigători:

Alin BOLBOS de la Ziarul de Mures, pentru investigatia Interese de jumatate de milion de euro, ingropate in padurile grofilor
Sandrinio NEAGU de la Monitorul de Suceava, pentru investigatia Afaceri necurate. Tigari cu fum de duty-free
Valentin TUDOR de la Gazeta de Sud, pentru investigatia Statul lasat in pielea goala

Stagiu de trei saptamani la Bureau of Investigative Journalism (Londra) a fost câștigat de:

Cosmin SAVU de la Pro TV, pentru investigatia Cum ajung terenurile statului la cine trebuie
Alexandru COSTACHE de la TVR, pentru investigatia Anticoruptia la romani. De ce nu avem corupti?
George COLGIU de la Antena 1, pentru investigatia Unora le place jaful

Finanţator Parteneri

PROIECTE NAŢIONALE

Supporting Investigative Journalism

Programul beneficiază de susținerea și experiența unor jurnaliști de prestigiu, precum Liviu Avram, redactor șef adjunct la Adevărul.

LAUREAŢI

Vezi castigatorii editiilor anterioare

În cele trei ediții ale proiectului Supporting Investigative Journalism desfășurate între 2010 și 2012, jurnaliști precum Daniel Befu și Vlad Ursulean (România liberă), Cerasel Cuteanu (Gorj News din Târgu Jiu), Anca Poenariu (DIGI 24), Alexandru Costache (TVR), Cosmin Savu (ProTV), George Golgiu (Antena 3), Iulia Crețu (Ziarul de Vrancea) sau Valentin Tudor (Gazeta de Sud) au câștigat granturi de 1.000 sau 2.000 de euro pentru investigații și anchetele publicate.

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate