Register

Super User

Super User

România a pierdut în ultimii 25 de ani mai multe clădiri de patrimoniu decât au fost demolate în timpul regimului comunist. O spun arhitecții, istoricii, o vedem și noi. O parte au fost demolate sau lăsate în paragină pentru a face loc unor construcții noi, mai mari și mai profitabile, altele au fost abandonate, fie din cauza regimului de proprietate incert, fie din lipsa banilor. Totul cu complicitatea autorităților, care din nepricepere și neputință ori din cauza corupției nu au făcut nimic în acest sens.

Într-un context în care presa locală întâmpină tot mai multe provocări în a se menține pe piață, iar jurnaliștii caută noi resurse pentru a-și putea continua activitatea, Freedom House, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, își propune să ofere un mic ajutor, printr-un ghid ce prezintă trei linii directoare principale: achizițiile publice, monetizarea unui blog și utilizarea instrumentelor vizuale gratuite pentru ilustrarea articolelor și investigațiilor.

Prin cele trei direcții, considerăm că jurnaliștii pot dobândi noi competențe, ce se pot dovedi extrem de utile în activitatea lor.

Achizițiile publice reprezintă, încă, o zonă vulnerabilă, în care rolul de watch-dog al jurnaliștilor poate preîntâmpina sau semnaliza acțiunile menite să aducă beneficii ilicite unor părți. Ca atare, considerăm oportună o scurtă prezentare a unor indicatori de fraudă, de favoritism sau de existența unor carteluri în achiziții publice, la care jurnaliștii pot apela pentru a se familiariza cu acest domeniu.

Pentru că veniturile publicațiilor locale au avut de suferit începând cu anul 2008, iar redacțiile au trebuit să reducă salariile și numărul de angajați, unii jurnaliști din presa locală au găsit un refugiu în online, unde și-au putut crea un blog care să le genereze un venit suplimentar. Capitolul secund abordează metodele prin care blogul poate produce bani.

În timp ce mediul online aduce o abundență de informații la un click distanță, consumatorul de media devine mai selectiv cu materialul pe care îl accesează și ajunge să abadoneze repede un text, dacă este prea greoi. Ca atare, pentru a-l determina să petreacă mai mult timp pe pagina articolului/investigației jurnalistului, se pot folosi instrumente digitale de vizualizare, gratuite și intuitive. Al treilea capitol prezintă câteva astfel de instrumente.

Lucrarea poate fi accesată mai jos:

Alături de alte organizații, Freedom House România și Expert Forum solicită președinților Senatului și Camerei Deputaților să acționeze pentru aplicarea legii care reglementează situațiile de incompatibilitate și a deciziei de incompatibilitate definitive a ICCJ privind conducătorul Societății Române de Radio, instituție care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului.

Președintele SRR, domnul Ovidiu Miculescu, se află în stare de incompatibilitate, conform deciziei definitive nr. 227/31.01.2017 dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cu toate acestea, domnul Ovidiu Miculescu nu a dat niciun semnal că ar intenționa să demisioneze, restabilind legalitatea la SRR. Mai mult, domnia sa continuă să reprezinte instituția inclusiv la consultările initiate de Comisia de Cultură din Senat cu privire la modificarea Legii 41/1994. Considerăm, în acest context, că este momentul ca Parlamentul să își exercite rolul de control, analizând efectele juridice ale acestei situații și adoptând măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.

Text integral

Programul se adresează ziariștilor din presa locală și regională - print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și freelancerilor care sunt interesați să cunoască modul în care Uniunea Europeană influențează viața comunității locale în care își desfășoară activitatea.

Pentru a fi selecționați în program, vă puteți înscrie până vineri, 21.04.2017 (inclusiv), prin transmiterea către Freedom House România a CV-ului dumneavoastră și a cel puțin unui articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană.

Proiectul este compus din două seminare pentru jurnaliști și bloggeri, ce vor avea loc în perioada mai - iulie. Locul de desfășurare al acestor seminare va fi anunțat ulterior. Ca și în anii anteriori, participanții cei mai activi în cadrul seminarelor se vor bucura de o vizită sau de un stagiu de studiu la Bruxelles.

Alături de dna Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, și de alți vorbitori cu expertiză în domeniu, vom dezbate temele europene ale momentului și evoluțiile politice, economice și de securitate regionale.

Pentru participarea la selecție, vă rugăm să trimiteți CV-ul și un articol, analiză, reportaj ori postare în care ați abordat tematica europeană, redactat și publicat în anul 2016, la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu copie la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , până cel târziu în data de 21 aprilie 2017.

Vă rugăm să menționați drept titlu al email-ului:
Înscriere [prenume] [nume] BEJD 2017


Persoană de contact:

Alex Stoianovici

Coordonator proiecte

Freedom House România
0726 406 509

Page 1 of 104

Login

Autori FREEDOM NETWORK

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate