Susţinerea confiscării extinse şi recuperărării produselor infracţiunii în România

A+ A A-

Renumit magistrat francez, Charles Duchaine este directorul general al Agenției pentru gestionarea și recuperarea bunurilor sechestrate și confiscate. El consiliază autoritățile române pentru înființarea unei agenții similare la București.

Marginală acum zece ani, practica sa judiciară dură în materie de sechestru și confiscări s-a impus ca politică oficială a statului francez în combaterea crimei organizate și corupției.

„Avem șansa în Franța și în România de a nu fi trăit ceea ce au trăit și trăiesc alte state în care organizațiile criminale au puteri superioare autorităților publice. Dacă vrem să ajungem acolo, ne putem opri cu sechestrul și confiscările și ne putem duce la culcare. Dar, dacă nu vrem să ajungem ca în Mexic, din păcate, de exemplu, trebuie ca statele noastre să se trezească și să înțeleagă că sechestrul este absolut indispensabil, iar confiscarea instrumentelor și bunurilor provenite din infracțiuni este necesară supraviețuirii democrațiilor noastre”, a declarat Charles Duchaine în cadrul conferinței de închidere a proiectului „Susținerea confiscării extinse și recperării prejudiciului”.

Judecătorul de instrucție francez ne-a acordat un interviu, publicat integral în Revista 22, partnerul media al conferinței de închidere.

- Vă revendicați paternitatea Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate?

- Cu mult înaintea creării Agenției, am fost unul dintre foarte puținii judecători care au dispus sechestru pe bunuri imobiliare pe când nu exista un text legal explicit. Erau prevederi referitoare la confiscare, deoarece în dreptul francez confiscarea este o pedeapsă și trebuia prevăzută explicit în legislație, dar nu existau prevederi privind sechestrul bunurilor imobiliare.

În practică, mi-am imaginat metode de impunere a sechestrului. Metodele mele au fost folosite de legislator în redactarea legii din 2010, care, înainte de toate, a fost o reformă a procedurii de sechestru. Ideea creării une agenții de gestiune era o idee foarte răspândită la nivel european și internațional, dar practica mea judiciară, care era destul de izolată, a permis punerea în evidență a necesității unei asemenea agenții. Am fost asociat eforturilor de întocmire a textelor legislative, dar nu am paternitatea Agenției.

 

- Înainte de 2005 nu existau imobile puse sub sechestru în Franța.

- Exact. În Franța exista în mediul judiciar o idee foarte răspândită că nu putem sechestra imobile în absența unui text legal. Am fost singurul la început, apoi printre puținii în a susține că, deși era nevoie de un text legislativ pentru a confisca în temeiul principiului legalității, nu era nevoie de niciun text anume pentru a putea pune sub sechestru imobile. Tot ce nu era interzis prin lege în materie de procedură era autorizat, astfel am pus eu sechestru pe imobile.

 

- Au fost primele trei mobile puse sub sechestru în Franța...

- Da. Am spus că nu este posibil să urmărim penal traficanți și mari infractori lăsându-le beneficiile îmbogățirii ilegale. Am folosit metode de drept civil, proceduri civile pentru a menține valoarea bunurilor.

 

- Cum a evoluat situația după 2005?

- În 2005, mă bazam pe un fundament legal fragil. Câțiva dintre colegi au început să facă același lucru. Anul următor, nu mai erau trei imobile sechestrate, ci 70. Până în 2010 s-au dezvoltat proceduri empirice. Prin această practică judiciară am încurajat legislatorul, am pus în lumină carențele legislative, iar acțiunea mea din 2005, care a provocat această evoluție și care s-a reprodus indiferent de voința mea, a avut un rol de precursor, care a favorizat în mare măsură procesul legal.
 

- Care au fost principalele dificultăți în crearea Agenției?

- Reticența cea mai mare a fost a colegilor magistrați. Neștiind cum să o facă și nerecunoscând faptul că nu știu, ei spuneau că ceea ce facem noi este ilegal. De fapt, era modalitatea lor de a se proteja de o formă de incompetență.

Nu îmi amintesc să ne fi confruntat cu o veritabilă reticență politică. Dar nici nu sunt foarte sigur că tot mediul politic a înțeles miza și... continuare interviu

Citeşte mai departe ... 0

Conferința de închidere a proiectului "Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România"

Joi, 14 mai 2015 a avut loc conferința de încheiere a proiectului Susținerea confiscării extinse și recuperării prejudiciului în România, proiect de amploare desfășurat de Freedom House România, în parteneriat cu Expert Forum, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția de Investigație a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Ministerul Justiției din Franța și Magistrats européens pour la démocratie et les libertés.

Finanțat de Comisia Europeană prin intermediul DG Home Affairs pe o durată de doi ani, proiectul a fost co-finanțat de Expert Forum, Ambasada Marii Britanii și a Irlandei de Nord și Ambasada Regatului Olandei. În cele patru seminarii din cadrul proiectului au fost formați 40 de judecători, 20 de procurori și 20 de ofițeri de poliție, iar în urma celor două dezbateri cu presa care au avut loc în decembrie 2014 și martie 2015 au rezultat numeroase articole în presă (listele integrale pot fi consultate aici și aici).

În cadrul evenimentului moderat de Laura Ștefan (expert anticorupie, Expert Forum) au vorbit:

 • Cristina Guseth, director Freedom House România
 • Alina Ghica, Consiliul Superior al Magistraturii
 • Liviu Stancu, Secretar de stat, Ministerul Justiției
 • Monica Macovei, Europarlamentar
 • Marian Bucur, Comisar șef de poliție, DICE – IGPR
 • Charles Duchaine, Director Agenția Pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate (Franța)
 • Cornel Călinescu, Director Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției

Conferința a reunit 54 de participanți, printre care judecători, procurori, jurnaliști, ofițeri de poliție și avocați, precum și 10 judecători din Republica Moldova, a căror prezență a fost susținută de Ambasada Olandei în România.

În cadrul conferinței, a fost lansat buletinul proiectului, intitulat Perspective asupra recuperării prejudiciului și confiscării - aspecte teoretice și de practică judiciară. Acesta conține 10 lucrări pe baza prezentărilor care au fost ținute în cele patru seminarii, două dezbateri și conferinței de deschidere a proiectului.

Alina GHICA, reprezentând Consiliul Superior al Magistraturii a ținut un discurs în care și-a exprimat satisfacția cu privire la complexitatea parteneriatului în care a fost desfășurat proiectul și care a contribuit la un schimb de experiențe și idei între diversele părți interesate. De asemenea, Dna. Ghica a avansat două idei fundamentale cu privire la problematica abordată, anume că „nu trebuie doar să dispunem de prejudiciu, ci să îl și recuperăm”, dar și faptul că „procedura confiscării contribuie la prevenirea infracționalității, descurajând activitățile de acest gen”.

Liviu STANCU a realizat o prezentare cronologică a pașilor urmați în vederea înființării Agenției pentru administrarea bunurilor sechestrate și confiscate în România, care să valorifice bunurile sechestrate pentru a recupera prejudiciul creat, menționând că ne aflăm într-un moment în care se poate trece la implementare. Acest pas este posibil întrucât textele în baza cărora aceasta va funcționa au fost finalizate, după consultări extinse, primind inclusiv contribuții din societatea civilă și experți independenți. În plus, legea referitoare la înfiinșarea Agenției va fi trecută prin parlament înainte de vacanța parlamentară.  Acesta a subliniat necesitatea creării unei echipe restrânse, după modelul francez, cu un personal având competențe diverse, care să reprezinte o „simbioză între aspectele pluridisciplinare”.

Monica MACOVEI a atras atenția asupra importanței recuperării banilor pentru a-i putea investi în spitale, grădinițe și structuri de care să beneficieze cetățenii. Monica Macovei a atras atenția asupra modului de funcționare al ANAF, care în ciuda mijloacelor instituționale de care dispune nu a recuperat încă prejudiciu în valoare de 300 milioane de euro. De asemenea, europarlamentarul a subliniat și nevoia de a pune în aplicare confiscarea de la terți, măsură prezentă în Directiva europeană. Abordând perspectiva europeană, Dna. Macovei a menționat că pe agenda Uniunii se regăsește realizarea unui studiu care să analizeze „beneficiile confiscării prin procedură civilă, fără a urmări condamnarea”, măsură ce ar accelera întreaga procedură de confiscare.

Marian BUCUR a mulțumit consorțiului pentru eforturile depuse și și-a exprimat susținerea pentru  implicarea societății civile în inițiative de astfel de natură.

Charles DUCHAINE a prezentat activitățile Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța, punând accent pe nevoia de a lucra într-o echipă restrânsă și de a  externaliza misiunile. Această abordare încurajează colaborarea interinstituțională, dar și identificarea celei mai bune oferte de vânzare a bunurilor sechestrate, întrucât Agenția acționează în primul rând dorind să prezerve interestul proprietarului, dar și al statului. O altă temă relevantă abordată de Dl. Duchaine a fost întreținerea bunului și vânzarea acestuia la un preț cât mai bun, înainte ca valoarea acestora să se deprecieze. În responsabilitatea Agenției intră și oferirea de asistență magistraților cu privire la tipurile de bunuri care pot fi confiscate și modalitățile prin care se pot confisca acestea.

Până în momentul de față Agenția a avut 45.000 de dosare, a avut 90.000 de bunuri în gestiune și a contribuit la bugetul statului francez cu 103 milioane euro. „Agenția nu se atinge de cont făra o factură, iar facturile noastre sunt ordonanțele și deciziile judecătorești”, a spus Dl. Duchaine, însă este „încurajată vânzarea cât mai rapidă a bunurilor, întrucât acestea costă statul din cauza spațiului pe care îl ocupă, al mentenanței, fiind și predispuse deprecierii valorii”. Prezentarea Dl. Duchaine s-a încheiat cu mențiunea că deși misiunea inițială a Agenției a fost deposedarea criminalilor de profituri ilicite și de a nu risipi banii publici, în momentul de față s-a ajuns și la aducerea de beneficii statului prin intermediul rezultatelor atinse.

Cornel CĂLINESCU a descris principalele funcții ale Agenții pentru administrarea bunurilor sechestrate și confiscate în România, începând cu identificarea bunurilor de recuperat  (Asset Recovery Office) și urmată de valorificarea anticipată a bunurilor și oferirea de suport pentru procurori și instanță și valorificarea sau potențialul de depreciere al bunurilor. Reprezentantul Ministerului Justiției a menționat că în momentul de față se pune accent pe construirea instituției, în etapa următoare treacându-se la adaptarea procedurii în funcție de experiențe. Agenția va avea, dupa modelul francez, și o funcție de suport, preluând „expertiza multidisciplinară  și oferind asistență tehnică”cu privire la evaluare, prognoză și modalități de procedură.

Ambele paneluri au fost urmate de sesiuni antrenante de întrebări și răspunsuri, venite din partea presei și a publicului. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Wolters Kluwer România.


Citeşte mai departe ... 0

Întâlnirea va avea loc în data de 8 mai 2015, începând cu ora 10.00, la sediul Ministerului Justiţiei, situat în Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, etaj 1, sala de consiliu.

Organizarea dezbaterii publice privind proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, a fost anunțată printr-un comunicat al Ministerului Justiției: 


„În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, participarea persoanelor interesate la întâlnirea de dezbatere publică a proiectului actului normativ menţionat se va face în limita locurilor disponibile în sala de şedinţe.

În scopul unei bune organizări şi desfăşurări a dezbaterii, vă adresăm rugămintea de a confirma participarea până joi, 7 mai 2015, ora 17.00, pe adresa de e-mail  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu menţionarea, dacă este cazul, a intenţiei de luare a cuvântului.

Timpul alocat luării cuvântului: maxim 15 minute/organizaţie neguvernamentală sau, după caz, participant.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: înainte de începerea dezbaterii, în format material şi electronic, pe adresa de e-mail  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  

Am aprecia depunerea numai a acelor propuneri, observaţii şi recomandări care nu au fost transmise până la data de 15 aprilie 2015.”

Citeşte mai departe ... 0

Ministerul Justiției a publicat pe site în 31 martie un proiect de lege privind înființarea Agenţiei Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Potrivit proiectului, agenţia îndeplinește următoarele funcții:
a) de facilitare a urmăririi și identificării bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legatură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale;
b) de valorificare, în cazurile prevăzute de lege, a bunurilor indisponibilizate în cadrul procesului penal;
c) de gestionare a sistemului informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni;
d) de sprijinire, în condițiile legii, a organelor judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării și administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indisponibilizare şi confiscare în cadrul procesului penal.

Agenția urmează să fie în subordinea Ministerului Justiței, să aibă cel puțin 35 de angajați și să fie condusă de un director general numit pentru un mandat de patru ani de ministrul Justiției. Directorul general al Agenției trebuie să fi ocupat în ultimii 8 ani funcția de judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani și să aibă experiență managerială. Directorul general adjunct este numit tot de către ministrul Justiției, la propunerea ministrului Finanțelor Publice.

Potrivit proiectului, managementul Agenției va fi evaluat anual printr-un audit extern, independent.
Entitatea care efectuează auditul ar trebui selectată prin procedură de achiziție publică. 

Directorul Agenției, mai arată proiectul Ministerului Justiției, poate fi eliberat din funcție în caz de demisie, conflict de interese sau incompatibilitate, condamnare definitivă ori de incapacitate managerială, constatată de raportul de audit.

Activitatea operaţională a Agenţiei urmează să fie coordonată de un Consiliu Director din care fac parte directorul general şi câte un reprezentant de la Ministerul Justiției, CSM, Parchetul General, DNA, DIICOT, IGPR, Ministerul Finanţelor Publice și ANAF.

În expunerea de motive a proiectului de lege, se arată că Agenția:

1. Gestionează și ține evidența sumelor de bani care fac obiectul sechestrului potrivit art. 252 alin. 2 C.pr.pen., a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile în condiţiile art. 252 alin. 3 C.pr.pen., a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, prevăzute de art. 2521 C.pr.pen., precum și a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părții responsabile civilmente, care fac obiectul popririi potrivit art. 254 alin. 1 din C.pr.pen;

2. Cooperează cu oficiile de recuperare a creanțelor sau cu autoritățile cu atribuții similare din alte state membre ale Uniunii Europene, precum şi cu organele judiciare române, prin asigurarea schimbului de date și informații în vederea identificării bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legătură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale;

3. Din dispoziția procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți sau a instanței de judecată, în temeiul art. 2522, 2523 şi 2524 C.pr.pen, Agenția procedează la valorificarea de îndată a bunurilor mobile sechestrate;

4. Efectuează formalitățile pentru notarea ipotecară în conformitate cu prevederile art. 253 alin. 4 C.pr.pen.;

5. Ţine evidența tuturor hotărârilor prin care s-a luat măsura de siguranță a confiscării speciale sau a confiscării extinse dispuse de instanțele române și străine, acestea din urmă la solicitarea unei instanţe române;

6. Dezvoltă și gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, ca sistem unic de monitorizare a bunurilor sechestrate, confiscate și valorificate în cadrul procesului penal;

7. Acordă, la solicitarea organului care procedează la instituirea sechestrului, potrivit art. 252 alin. 1 C.pr.pen., asistenţă pentru evaluarea bunurilor sechestrate.

Proiectul vine în urma unor dezbateri aprinse și critici privind gradul foarte redus de executare de către ANAF a confiscărilor decise de instanțele judecătorești.

Un policy brief realizat de Expert Forum arăta că „este inacceptabil ca prin (in)acţiunea unei instituții executive să se altereze o decizie definitivă a puterii judecătorești”, iar președintele Klaus Iohannis a declarat că „situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită.”
Citeşte mai departe ... 0

„În lupta împotriva corupției, recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autoritățile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită.

Pe termen mediu şi chiar lung, măsura eficienţei activităţii DNA ar trebui să fie dată nu numai de numărul de condamnări, ci şi de reducerea efectivă a actelor de corupţie. Împreunã putem construi o societate în care tentaţia corupţiei scade nu doar de frica pedepsei, ci în urma asumării de către noi toţi, şi în special de către clasa politică, a unor principii şi valori care ţin de corectitudine, integritate şi responsabilitate.” - Președintele Klaus Iohannis, la ședința de bilanț a Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2014, 24 februarie 2015.

Citeşte mai departe ... 0
Există un scepticism popular privind eficienţa condamnărilor atâta vreme cât marile averi clădite pe infracţiune par a fi de neatins. Dar situaţia a început să se schimbe iar confiscarea să fie mai eficientă, deşi mai sunt multe de făcut.
Citeşte mai departe ... 0

Ştiri

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Prejudicii de peste un miliard de euro identificate de ANAF in primele cinci luni

Inspectia Fiscala din cadrul ANAF a identificat in primele cinci luni ale anului prejudicii aferente sesizarilor penal...

Victor Ponta a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala o OUG (privind destinatia unor bunuri imobile confiscate) semnata de e…

In solicitarea adresata Avocatului Poporului, premierul Ponta arata ca guvernul este hotarat sa rezolve problema crester...

Liviu Avram: Confiscarea averilor de la marii infractori, cum fac americanii

Thomas J. Abernathy, un oficial al US Marshals Service - instituţia care se ocupă în Statele Unite de administrarea şi v...

Andrei Luca Popescu (Gândul): Oricâţi infractori ar condamna, România bate pasul pe loc din cauza unei PROBLEME GRAVE. Iată cine ar putea să o rezolve

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de lege prin care se va înfiinţa ANABS - Agenţia Naţională ...

Cazanciuc: La Ministerul Finanţelor e o reticenţă în a avea un dialog direct cu procurorii şi judecătorii. Dezbatere pe tema confiscarii averilor ilic…

Deputaţii liberali organizează dezbaterea publică intitulată "Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunuril...

The EPOCH Times: ANI propune un proiect legislativ privind recuperarea prejudiciilor. 444 de aleşi, pe lista suspecţilor

Într-un articol publicat de Petre Pavel pe site-ul TheEpochTimes România regăsim informațiile cu privire la proiectul le...

Gândul.info: ANAF a secretizat recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul lui Dan Voiculescu

„Opinia publică nu va afla niciodată dacă ANAF a recuperat pe deplin prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul în care...

Sechestru asigurator pe bunurile lui Visinescu

Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea sub sechestru asigurator a garsonierei, a unei treimi din pensie si a unor acti...

Statul a inceput recuperarea prejudiciului din Dosarul ICA (hotnews.ro)

Statul roman a inceput recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul privatizarii frauduloase a Instit...

Sechestru de lux. Bogaţii României şi-ar putea pierde o parte din avere

(articol preluat de pe Digi24)Oameni de afaceri aflaţi în topul celor mai bogaţi români ar putea pierde o mare parte din...

ANALIZA: Cine sunt rusii vizati de noile sanctiuni americane/ Oficiali politici si militari/ Oligarhi si bancheri

Presedintele american Barack Obama a anunțat joi sancțiuni vizând 20 de oficiali ruși, care se alatură altor 11 oficiali...

Vot pozitiv in PE: se vor putea confisca bani si bunuri chiar daca inculpatul este bolnav sau a plecat din tara si procesul penal nu se finalizeaza pr…

Confiscarea nu este folosita in toate statele membre, iar legile la nivel national sunt inegale, consecinta este dezastr...

EUobserver: EU to donate criminal assets to charity

Criminal suspects who flee the country or who are ill could still have their illicit assets confiscated and donated to c...

Monica Macovei a obţinut votul PE pentru confiscarea extinsă. Când va aplica România noua lege a UE?

Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni a fost votată de Parlamentul E...

Sorin Bocancea: Felicitari, Monica Macovei!

Reuşita Monicăi Macovei este o grea lovitură dată celor pentru care fraudarea devenise o bună afacere atât timp cât aver...

Grecia: Coruptii care vor returna banii furati de la stat vor beneficia de pedepse reduse

Guvernul de la Atena pregateste un proiect de lege pentru recuperarea banilor de care statul a fost privat prin coruptie...

Cum vor politicienii să-și protejeze averile. Cristi DĂNILEȚ (CSM) explica mecanismul

Ediţia de ieri, 8 ianuarie 2013, a emisiunii "Evenimentul zilei" i-a avut ca invitaţi pe judecătorul Cristi Dănileţ, mem...

Robert Cazanciuc a autorizat aplicarea confiscarii extinse

Judecatorii le iau averile ascunse marilor corupti! Pana ce directiva europeana privind obligativitatea confiscarii exti...

Directiva privind confiscarea a trecut de Comisia LIBE, urmeaza vot in plenul Parlamentului European

Comisia pentru jusiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a votat cu 44 de voturi „pentru”, unul „contra...

Averile ascunse de infractori pe numele apropiaţilor ar putea fi confiscate

Monica Macovei, raportor europarlamentar, a reuşit să treacă de faza dificilă a negocierilor pentru promovarea proiectul...

DNA solicită detaşarea unor poliţişti judiciari pentru investigaţiile financiare necesare confiscării extinse

Ultimele decizii judecătoreşti dovedesc că instituţia confiscării extinse este un instrument eficace, a spus procurorul ...

Italia: Politia a pus sub sechestru bunurile unui multi-milionar care a declarat venituri de 4 euro

Politia financiara italiana a anuntat joi ca a pus sub sechestru bunuri in valoare de peste 300 de milioane de euro apar...

Judecătoarea Antonela Costache, cercetată pentru 160.000 de euro nejustificabili

Judecătoarea Anemary Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, este cercetată de Comisia de cercetare a averilor di...

Laura Codruța Kovesi, despre confiscarea extinsă: “Vedem persoane condamnate care stau trei-patru luni în închisoare, iar apoi își conduc liniștiți Me…

Procurorul-șef al DNA a declarat astăzi că una din mizele finale ale anchetelor este confiscarea bunurilor provenite din...

Despre confiscarea civila si confiscarea extinsa

In cadrul conferintei “Confiscarea extinsa: cat recuperam?”, organizata de Freedom House Romania,  Ministerul Justitiei,...

ABONARE NEWSLETTER

copyright © 2013 Freedom House Romania
Webdesign Bucuresti