Imprimă această pagină

Aplicarea privată a regulilor de concurență - a doua conferință specializată pentru judecători europeni, București, 12-13 noiembrie 2015

Aplicarea privată a regulilor de concurență - a doua conferință specializată pentru judecători europeni, București, 12-13 noiembrie 2015
A doua conferință specializată pentru judecători europeni a avut loc între 12 și 13 noiembrie 2015, în București. Tema principală a acestei conferințe a fost principalele elemente ale aplicării private a regulilor de concurență ale UE. Participanții au fost cu precădere judecători, la care se adaugă alți actori relevanți din domeniu (procurori, magistrați asistenți, persoane din spațiul academic, avocați).

Teme abordate în 12 noiembrie au fost: Acțiunile în despăgubire întemeiate pe încălcarea normelor de concurență europene și naționale; particularități privind fapta ilicită cauzatoare de prejudicii și dreptul de acces la informații (prezentare susținută de Cristina Butacu, formator INM), Dreptul concurenței – cazuri în instanțele naționale: remedii și proceduri după noua directivă europeană privind acțiunile în despăgubire (Mark Clough – avocat senior în cadrul Dentons Brussels), Acțiunile private în dreptul concurenței. Aspecte practice. Jurisprudența instanțelor din București (Cristina Farcaș – Șurpanu – judecător la Tribunalul București), Directiva privind acțiunile în despăgubire (Luke Haasbeek, Ofițer de polici la DG Competition, Direcția Aplicare Privată, Comisia Europeană).

Temele abordate în 13 noiembrie, cea de-a doua zi de conferință au fost: Aplicarea privată a regulilor de concurență – experiența italiană și europeană (Luciano Panzani – Președintele Curții de Apel din Roma), Articolul 267/TFUE – procedura întrebărilor preliminare în practică ( Adrian Tokar – Membru al Direcției Juridice din cadrul Comisiei Europene), Acţiunile colective în despăgubire. Instrument pentru asigurarea respectării dispoziţiilor legislaţiei UE în materie de concurenţă (Loredana Criveanu – Director Direcția Juridic-Contencios, Consiliul Concurenței).

Pe durata celor două zile de conferință au participat 33 de judecători și alți 12 actori relevanți din domeniu (procurori, magistrați asistenți, avocați, reprezentanți ai mediului academic)

A treia conferința va avea loc în 2016 și se va axa pe rolul judecătorilor naționali în aplicarea regulilor europene de concurență și cooperarea dintre autoritățile reglementatoare și actorii judiciari.