Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/freedomhouse/public_html/achizitii/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/freedomhouse/public_html/achizitii/includes/application.php on line 536

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/freedomhouse/public_html/achizitii/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 111

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/freedomhouse/public_html/achizitii/includes/application.php on line 536

Garanția neconstituțională

In 15 ianuarie 2015, Curtea Constitutionala a invalidat posibilitatea retinerii de catre autoritatea contractanta a „garantiei de buna-conduita”, impusa de guvern prin OUG in vara anului trecut firmelor care doreau sa conteste o procedura de achizitii publice. Garantia putea fi transferata in contul autoritatii contractante in cazul in care CNSC ori Curtea de Apel respingea contestatia. 
 
Curtea Constituionala a constatat neconstitutionalitatea prevederilor articolului 271^2, alineatele 1 si 2 ale OUG 34/2006 (Decizia Curtii 5/15.01.2015), introduse prin Ordonanta de urgenta 51/2014. Prin OUG 51/2014, Ordonanța impus așa-numita „garanție de bună conduită” prin care orice competitor care dorește să conteste un proces de achiziții trebuie să indisponibilizeze autoritatii contractante -cea care organizează achiziția- o sumă de 1% din valoarea estimată a contractului ce urma a fi atribuit, dar nu mai mare de 100.000 euro. 

Articolul declarat neconstituțional prevede că în cazul în care contestația este respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor ori de Curtea de Apel această „gararanție de bună-conduită” este reținută de autoritatea care organizează licitația. 

Art. 271^2
(1) În cazul în care contestaţia este respinsă de către Consiliu sau de către instanţa de judecată, atunci când contestatorul se adresează direct instanţei, autoritatea contractantă are obligaţia de a reţine garanţia de bună conduită de la momentul rămânerii definitive a deciziei Consiliului/hotărârii instanţei de judecată. Reţinerea se aplică pentru loturile la care contestaţia a fost respinsă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care contestatorul renunţă la contestaţie/cerere/plângere.

Potrivit Mediafax, autorul exceptiei a fost societatea Passavant Roediger GmbH, reprezentata de Tuca Zbarcea & Asociatii. Avocatul asociat Ionut Serban care a coordonat demersurile catre Curtea Constitutionala a declarat ca "este o realizare foarte importanta atat pentru domeniul achizitiilor publice din Romania, redeschise fiind posibilitatile reale de cenzura judiciara a actelor diferitelor autoritati contractante, cat si pentru practica de achizitii publice a societatii noastre."

„Urmare a declararii drept neconstitutionale articolului mentionat, incepand cu momentul publicarii deciziei in Monitorul Oficial, autoritatile contractante nu mai dispun de dreptul de a retine respectiva garantia de buna conduita la momentul ramanerii definitive a hotararii de respingere a cererii operatorului economic contestator. 

Altfel spus, desi obligatia de constituire a garantiei de buna-conduita subzista, Curtea Constitutionala a inlaturat dreptul autoritatii contractante de a retine automat garantia la momentul respingerii actiunii contestatorului nemultumit. Este rasturnata astfel prezumtia instituita de legiuitor potrivit careia formularea unei contestatii cauzeaza automat un prejudiciu autoritatii contractante", au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Sesizata de casa de avocatura VASS Lawyers
, Comisia Europeană începuse demersuri de studiere a oportunității deschiderii unei proceduri de infringement în această chestiune. 

Lorand Lehel BODGAN, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, criticase ordonanta guvernului„Nu s-a facut o analiza daca aceasta garantie si cuantumul ei nu constituie o restrictionare a dreptului la petitie si inclusiv la contestatie. Exista o prevedere in Constitutie conform careia actele administrative-jurisdictionale sunt gratuite si facultative. Chiar daca nu este o taxa, ci o garantie, dar daca pierzi, nu se mai restituie. Curtea Constitutionala va analiza aceste aspecte semnalate si se va pronunta.”
înapoi la partea de sus