Abordarea penală și administrativă a fraudării fondurilor naționale și europene

 “Fraudarea fondurilor naționale și europene: o abordare penală și administrativă” (Comunicat post-eveniment)

 Vineri, 24 mai 2013, la Hotel Intercontinental, București, a avut loc workshop-ul de schimb de bune practici pe tema Fraudarea fondurilor naționale și europene: o abordare penală și administrativă.

Evenimentul a fost organizat de către Freedom House România ca o dezbatere menită să contureze cât mai bine curricula, agenda viitoarelor 14 seminarii care vor avea ca public țintă judecători, procurori și ofițeri operativi.

Workshop-ul a fost organizat pe patru paneluri, dedicând mai mult timp vorbitorilor străini, invitați să prezinte instrumentele folosite cu succes în țările lor pentru combaterea fraudei din achizițiile publice. Astfel, au luat cuvântul reprezentanți ai DG Internal Market  and Services, Katharina Vierlich, Sara Panelli de la Parchetul din Torino, Oliver Aldea, judecător din Germania și Régis Pierre, şeful biroului de drept economic şi financiar din cadrul Ministerului de Justiţie Francez.

Vorbitorii de la instituțiile partenere au fost: Simona Maya Teodoroiu (secretar de stat, Ministerul Justiţiei), Thorsten Geissler (director, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad Adenauer Stiftung), Mihai Fentzel (inspector de integritate, Agenţia Naţională de Integritate), Diana Ungureanu (judecător de drept contencios-administrativ, formator Institutul Naţional al Magistraturii), Silviu Cristian Popa (preşedinte complet, membru colegiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), Raluca Marțian (director, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), Corina Neaga și Milica Dobrotă (membri, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii), Claudiu Dumitrescu (formator INM în materia dreptului penal, Secretar de Stat, şeful Departamentului pentru Lupta Antifraudă), Marius Bulancea (procuror, consilier al Procurorului General, Ministerul Public), Constantin Preoteasa (comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Combatere a Corupţiei şi a Infracţiunilor Comise în sfera Instituţiilor Bugetare, Inspectoratul General al Poliţiei Române), Teodor Florin Cuciureanu (șef serviciu tehnic specialiști, Direcţia Naţională Anticorupţie).

Detalii privind intervențiile speakerilor:

1. Katharina Vierlich, consilier juridic în cadrul DG Market, a susținut o prezentare pe regulile europene în materie de achiziții publice și pe contribuția lor în combaterea fraudei și corupției. Dna Vierlich a precizat așteptările pe care Uniunea Europeană și România le au față de modul de a cheltui banii în mod eficient, în servirea interesului public, cu scopul dezvoltării României cu ajutorul fondurilor europene. Dna Vierlich a insistat pe utilizarea eficientă a fondurilor, declarând că “Viteza nu ar trebui să fie singurul criteriu în accesarea fondurilor europene.”

Referindu-se la aspectele cele mai vulnerabile din cadrul procedurilor de achiziții publice, dna Vierlich a făcut referire la un citat celebru: “Învață regulile ca un profesionist pentru a le desființa ca un artist”. Zonele vulnerabile care pot fi manipulate de către “artiști” pot fi observate la toate nivelurile procedurilor de achiziții, respectiv pregătirea, implementare procedurii și executarea contractului, în timp ce “artistul” poate aparține oricăreia dintre părți. Etapele derulării unei proceduri de achiziții publice au fost prezentate din perspectiva în care interpretările și reaua-voință pot interveni în cazul în care procedura nu este definită foarte clar.

Katharina Vierlich și-a încheiat prezentarea prin a enumera prioritățile din domeniu pentru România: dezvoltarea unui cadru juridic stabil, profesionalism la toate nivelurile, îmbunătățirea structurilor menite să identifice zonele alarmante din domeniu, monitorizare mai puternică din partea  autorităților naționale.  

Confiscarea extinsă a constituit un subiect abordat și de vorbitorii din Franța, Italia și Germani, dat ca exemplu de instrument de bune practici în lupta antifraudă.

2. Astfel, Sara Panelli, procuror la Parchetul din Torino din anul 1996, a declarat că în Italia, confiscarea extinsă este folosită în cazul infracțiunilor seriose, în special în crima organizată, legată de mafie: “Atunci când se observa neconcordanțe ale stilului de viață,  ale proprietăților, ale banilor, la persoane care au fost deja condamnate pentru o acuzație legata de mafie, pot fi confiscate activele, daca nu se ofera dovezi pentru dobândirea licită a valorilor.”

Dna Panelli a adăugat că în Italia, confiscarea extinsă este un instrument foarte important și foarte eficient, introdus încă din 1992.

3. Oliver Aldea, judecător din Germania, a vorbit despre o procedură dezbătută în Germania: falsul în declarații sau declararea de informații incomplete se pedepsește penal chiar și în cazurile în care nu s-a produs nicio pagubă.

În cazul unei conduite frauduloase a utilizării fondurilor europene, există pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani, cu obligația rambursării fondurilor. O altă problemă semnalată este aceea că în Germania, organizațiile administrative nu informează Parchetul pentru că nu au această obligație – de aici rezultă un număr mare de infracțiuni nepedepsite, din această lipsă de sesizări. De altfel, nevoia cooperării mai strânse între instituțiile administrative și cele penale a fost una dintre concluziile întâlnirii.

4. Régis Pierre, magistrat la Divizia Penală și de Grațieri din Ministerul de Justiție din Franța, a declarat că în Franța, cel mai important moment pentru instituția confiscării a fost în 2010, când a fost înființată o agenție pentru recuperarea și confiscarea de active. Confiscarea este văzută ca pedeapsă suplimentară condamnării.

5. Simona Maya Teodoroiu de la Ministerul Justiției a atras atenția asupra Noului Cod de Procedură Civilă care ar urma să intre în vigoare în februarie 2014. Acesta pune accentul pe importanța instituției confiscării extinse, ca instrument de luptă împotriva criminalității și corupției. De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției a subliniat necesitatea unui element care ar contribui la buna implementare a inițiativei: cooperarea interinstituțională. Deviza ar trebui să fie: “criminalitatea nu aduce venituri”.

6. Thorsten Geissler, director, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Fundația Konrad Adenauer, este de părere că România are o legislație bună, ar mai trebui să adapteze situației sale actuale strategiile antifraudă implementate de Uniunea Europeană. Astfel, dl Geissler a așezat pe primul loc comportamentul etic, urmat de transparență, prevenție și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare.

7. În cadrul panelurilor de administrativ, Cadrul legislativ românesc. Legislaţie, implementare, jurisprudenţă, și de penal, Frauda în procedurile de achiziții publice, vorbitorii au prezentat principalele subiecte pe care le vor aborda în viitoarele seminarii. Astfel, Diana Ungureanu, formator INM, a prezentat pe scurt principiile atribuirii contractului de achiziție publică, Constantin Preoteasa, IGPR, a prezentat sisteme și indicatori de fraudă în atribuirea contractelor de achiziție publică, Teodor Florin Cuciureanu, DNA, un studiu de caz.

Marius Bulancea de la Ministerul Public a enumerat aspectele esențiale care ar urma să fie dezbătute în cadrul seminariilor, dezvoltarea unei metodologii de investigare a fiecărui tip de fraudă fiind cel mai important.

Spețele ce vor fi discutate în seminariile următoare organizate în cadrul proiectului se vor baza pe inputul oferit de grupul ţintă, asigurând astfel relevanţa şi utilitatea activităţilor și studiilor de caz.

Primul seminar este programat pentru perioada 3-5 iunie 2013 la Predeal.

Detalii pe pagina dedicată proiectului: www.freedomhouse.ro/ISEC

Persoană de contact:
Cristina Glomnicu – Asistent coordonator proiecte, Freedom House Romania
Mobil: 0731.909.907
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / www.freedomhouse.ro/ISEC

Workshop-ul a fost organizat de către Fundaţia Freedom House România, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii, Expert Forum, Asociaţia Actori Europeni (Euractiv.ro şi Euractiv.com)

în parteneriat cu

Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Divizia penală şi de graţieri a Ministerului de Justiţie Francez, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

Proiect finanțat de Comisia Europeană, DG Home Affairs, prin programul „Prevenirea şi Lupta împotriva Criminalităţii”.

înapoi la partea de sus
Ministerul Justiției
Consiliul Superior al Magistraturii
Ministerul Public